Archief

Aangifte en veel klachten over afvalbeleid Westland

Wateringer Piet van der Valk heeft vandaag aangifte gedaan tegen de gemeente Westland vanwege het afvalbeleid en bij een meldpunt hiervoor zijn in een week al 300 klachten binnengekomen.

"Dat kan eigenlijk helemaal niet tegen een gemeente, maar mijn doel is dat een andere partij deze situatie beoordeelt", zegt Van der Valk. Volgens hem ontstaan er zelfs gevaarlijke verkeerssituaties. "Als ik met mijn kleinkinderen naar school loop, zie ik moeders met kinderwagens en invaliden die gewoon geblokkeerd worden door de grote krans van zakken om de palen. Daarnaast is het een armoedig straatbeeld. Ik ben helemaal niet tegen dit soort milieumaatregelen, maar de uitvoering is belabberd. Het gaat frustreren, dat merk ik overal, het houdt heel de straat bezig."

Volgens de Wateringer zijn er andere oplossingen mogelijk. "Ik hoop dat ik op het gemeentehuis word uitgenodigd om te praten." De Westlander is voormalig architect en directeur van een bouwbedrijf. "Afvalinzameling zou veel beter geïntegreerd moeten worden in het straatbeeld. Dit is gewoon een droevige bedoening. Begin in elk geval met bovengrondse containers voor het afval dat we nu scheiden en zet daar iets overheen, bijvoorbeeld planten."

Meldpunt

Volgens Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig doet de gemeente niets met klachten over de afvalinzameling. Omdat volgens de fractievoorzitter de gemeente niet thuis geeft, is hij zelf een meldpunt gestart. "In één week hebben we 300 klachten binnengekregen." Hij wil het meldpunt laten doorlopen tot 31 januari. "En de klachten dan aanbieden aan het college en hen overtuigen dat we moeten overgaan op nascheiding van afval." Een flink aantal gemeenten is volgens Duijsens al teruggekomen op het gescheiden ophalen van restafval en plastic, metaal en drinkpakken. "Kijk bijvoorbeeld naar Wassenaar", aldus Duijsens.

"Daar kwamen ze er ook al vrij snel achter dat het gescheiden inzamelen alleen maar leidt tot ergernis van bewoners. Per 1 januari kan alles daar weer in één bak worden gegooid of ondergronds worden gedeponeerd. Dat moeten we in Westland ook doen." Volgens de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Leen Snijders ligt het niet in de lijn der verwachting dat het afvalbeleid wordt aangepast. "In elk geval niet binnen zijn ambtsperiode. Deze nieuwe manier van afval inzamelen is een grote verandering, dat heeft gewoon tijd nodig."

Volgens veel van de klagers werkt de uitvoering niet: het leidt tot meer afval op straat. De zakken worden niet op tijd weggehaald, daardoor worden ze gedumpt in de pbd-containers, die daardoor weer te snel volraken. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze de ophangers van de haken voor de plastic zakken bedreigen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zitten er inderdaad nog wat "kinderziekten" in de nieuwe manier van afval inzamelen, maar zijn ze op dit moment druk "aan het monitoren" hoe de problemen opgelost kunnen worden.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland