Archief
WOS

WOS

Zijn nieuwe houtkachelregels de oplossing tegen stookoverlast?

Het is buiten koud en guur en dat zorgt dat bij veel huishoudens de houtkachels overuren draaien. Ook nu de gasprijzen de pan uit rijzen, is het stoken van hout extra aantrekkelijk.

Maar de uitstoot van de rook zorgt ook voor overlast, zoals gezondheidsklachten. Vanaf 1 januari gaat de zogeheten EcoDesign 2022 van kracht. Deze nieuwe richtlijnen voor houtkachels zijn opgesteld vanuit de Europese Unie en moeten de stookoverlast flink gaan minderen. "De regelgeving houdt in dat de nieuwe EcoDesign-houtkachel een minimaal rendement moet hebben van 75 procent, en deze mag niet meer uitstoten dan 40 milligram fijnstof per kubieke meter rookgas", weet Dieter Pientka van stichting HoutrookVrij. De stichting zet zich al jaren in tegen houtrookoverlast. Volgens Pientka is de nieuwe wetgeving een doekje voor het bloeden: "Burgers die nog stoken met oude, stinkende houtkachels, kunnen dat nog gewoon blijven doen."

Voor veel mensen is het stoken van hout een doorn in het oog, zo ook voor Naaldwijker Aad van Uffelen. "Je kan tranende ogen krijgen. Het kan benauwdheid geven of je gaat hoesten. Je wordt er gewoon beroerd van." Volgens Van Uffelen is houtstook een groot probleem in Westland. "Zeker gezien dat we in één van de vieze hoeken wonen. We hebben natuurlijk de Rotterdamse haven vlakbij. Ook dat krijgen we over ons heen."

Tekst gaat verder onder de video.

Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft houtrook langer hangen. Met een zogeheten stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. "Dat is wanneer het rustig weer is, als er dus weinig wind is. Maar ook wanneer in de hogere luchtlagen een warme luchtlaag is zodat de rook niet makkelijk kan opstijgen", vertelt weerman Huub Mizee. "Dan kan die lucht aardig verontreinigd zijn." Het reinigen van rookgassen is een oplossing om de stookoverlast te beperken. "Dat zou de beste oplossing zijn. Maar bij weinig wind kan je beter helemaal geen hout stoken", aldus Mizee.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland