Archief
WOS

WOS

Open haard als alternatief voor gas

Bij veel winkels in onze regio is een run ontstaan op brandhout. Een open haard in huis is niet alleen gezellig, hij wordt ook ingezet om de energierekening niet te hoog op te laten lopen.

Zeker nu de gasprijzen over de kop gaan stappen mensen over op de open haard. Er zijn zelfs klanten die pallets stookhout te gelijk bestellen. Maar volgens bedrijfsleider Ron van Oosten van Welkoop in Naaldwijk is het niet per se goedkoper om op hout te stoken. Aan het einde van de stookperiode ben je even duur uit.

Ongeveer één op de drie Nederlanders heeft wel eens last van de open haard, houtkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. Sommige mensen vinden de geur gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen of moeten hun ramen en roosters zelfs dichthouden om de rook buiten te houden.

De bedrijfsleider van Welkoop verkoopt naar eigen zeggen alleen milieuvriendelijk hout en zegt dat het niet bepaald slecht is voor het milieu, maar ook niet echt goed. Het hout uit de winkel komt uit CO2 neutraal opgekweekte bossen in Nederland en wordt niet zomaar gekapt.