Archief
WOS

Bewoners Singel Schipluiden krijgen alsnog alternatieve uitweg

De familie van Santen in Schipluiden krijgt alsnog een alternatieve uitweg vanaf hun woning naar de Kasteellaan.

De familie woont aan de Singel en was voorheen eigenaar van de gronden waarop in de toekomst 27 hofjeswoningen worden gebouwd. Bij de verkoop van de gronden in 2008 was contractueel vastgelegd dat zij een recht van uitweg behouden. De huidige uitrit naar de Keenenburgweg verdwijnt namelijk als gevolg van de woningbouw. De projectontwikkelaar had eerder aangeboden een alternatieve weg aan te leggen naar de Kasteellaan, maar daarover stond niets in het bestemmingsplan.

De Raad van State bepaalde afgelopen zomer dat die uitweg alsnog moet worden ingetekend, om aanleg te garanderen. Het college van B en W heeft het bestemmingsplan inmiddels aangepast en daarmee is de gemeenteraad in principe akkoord. Gisteravond lieten alle gemeenteraadsfracties tijdens een commissievergadering weten in te stemmen met het voorstel. Alleen Mijn Partij-raadslid Frank van Lier wilde er voor de komende gemeenteraadsvergadering geen bespreekstuk van maken. Hij wil in zijn fractie eerst nog bespreken uit welk potje de kosten (20.000 euro) voor de uitweg moeten komen.

Zienswijze 'te laat'

Overigens baalden de aanwezige fracties er wel van, dat die uitweg ruim een jaar na de vaststelling van het bestemmingsplan (in september 2020) moet worden ingetekend. De zienswijze van de familie Van Santen werd destijds namelijk onterecht niet in behandeling genomen. De zienswijze was ingediend op de laatst mogelijke inleverdag, maar een ambtenaar van de gemeente had er onterecht - en onbewust - een stempel opgezet met de datum van een dag later. Dat kwam aan de orde bij de uitspraak van de Raad van State.

De gemeente bood hier eerder al haar excuses voor aan. Gisteren liet wethouder Wendy Renzen aanvullend weten dat de werkwijze intern is aangescherpt, om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.