Archief
WOS

WOS

Raad van State gaat uit van datum-manipulatie bij Midden-Delfland

De Raad van State gaat ervan uit dat er bij de gemeente Midden-Delfland gemanipuleerd is met een datum om daarmee een bezwaar niet in behandeling te nemen.

Het gaat om een bezwaar tegen het bestemmingsplan Hof van Keenenburg in Schipluiden uit angst voor verlies van een uitrit. Zo'n bezwaar kon worden ingediend tot en met 6 februari 2020.

De zienswijze van de betrokken bewoner van de Singel in Schipluiden is gedateerd 5 februari. Volgens hem heeft hij de zienswijze op 6 februari aan het einde van de middag aan de balie van het gemeentehuis afgegeven. Volgens de gemeente is die zienswijze pas op 7 februari afgegeven en dus buiten de daarvoor gegeven termijn. Daarom heeft de gemeenteraad de zienswijze niet behandeld.

Stempel

Op de envelop waarin de zienswijze zat, staat een door een medewerker van de gemeente aangebrachte stempel met als datum van ontvangst 6 februari 2020. Dit stempel is doorgestreept en ernaast is een tweede stempel met de datum 7 februari 2020 geplaatst. Op de zienswijze zelf is 7 februari 2020 gestempeld als datum van ontvangst, waarbij het getal 7 met pen is aangebracht, zo stelt de Raad van State.

De gemeente Midden-Delfland heeft geen verklaring kunnen geven voor het feit dat er twee verschillende datumstempels zijn aangebracht. Omdat een van de stempels de datum 6 februari 2020 vermeldt en dit de datum is waarop de bezwaarmaker stelt zijn zienswijze te hebben afgegeven, gaat de Raad van State van die datum uit. "Dit betekent dat de zienswijze binnen de termijn is ingediend", aldus de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De gemeenteraad moet nu binnen zestien weken een nieuw besluit nemen over deze kwestie. Het gaat de bezwaarmakende bewoner om de garantie van het behoud van een uitrit, desnoods in de vorm van een alternatieve uitrit.