Archief
Screenshot

Screenshot

Verkeersveiligheid en overlast grootste zorgen rond nieuw woonpark 's-Gravenzande

Omwonenden van het toekomstig woonpark aan de Maasdijk naast nummer 13 in 's-Gravenzande maken zich veel zorgen over de veiligheid als daar 208 mensen wonen.

Dat bleek tijdens een inspraakbijeenkomst met wethouder Albert Abee van de gemeente Westland, Lex Hoogeveen van AGM Vastgoed en Diana Vink van AUB Van Bergen Personeelsdiensten. Op de plek naast nummer 13 komen vijf woongebouwen met maximaal drie lagen, een sportveld en parkeerplaatsen voor fiets en auto voor de bewoners.

Een aantal omwonenden ziet nu al vaak gevaarlijke situaties op en om het fietspad. "Regelmatig zie je een vrachtwagen vier of vijf keer steken, ik geef het degene te doen die mijn zoontje aanrijdt", zei een van de omwonenden. Ook anderen vroegen aandacht voor het toenemend verkeer dat straks vanaf het woonpark het fietspad oversteekt. "Daar gaan we naar kijken, misschien met een verhoging, een heuvel, maar we gaan er alles aan doen om het veilig te maken. Garanderen kan ik dat helaas niet, want alles hangt af van het gedrag van mensen", zei Abee. Hij wil wel kijken of het daar voor vrachtwagens kan worden beperkt tot bestemmingsverkeer, zodat die minder over de Zijdijk komen. Ook de suggestie om een simulatie te maken van huidige situatie en de toekomst gaat hij serieus bekijken.

Een verkeersonderzoek is door de ontwikkelaar al gedaan en die zegt dat het veilig is. Overigens komen er 40 parkeerplaatsen op het terrein en honderd fietsparkeerplekken, met uitbreidingsmogelijkheden. "Onze verwachting is dat veel mensen met de fiets gaan. We hebben de meeste klanten binnen drie tot vijf kilometer van deze locatie en fietsen beschikbaar met een mandje voorop voor de boodschappen", verklaarde Vink.

Dwalen

Een andere zorg is dat mensen gaan dwalen door het dorp, maar volgens Vink is die kans klein: "We hebben vooral Polen aan het werk en die willen niet integreren. Die willen vooral bij elkaar zijn op het park." Er komt ook een sportveld op het park voor de ontspanning en een beheerder die toezicht houdt. De gemeente zorgt voor een contactpersoon voor omwonenden als zij klachten hebben. "Wij willen hier proberen op een sociale en veilige manier huisvesting te hebben. We eten er allemaal van en als er geen goede huisvesting komt, dan ontstaan er problemen. Ik sprak al een ondernemer die zegt dat hij de oogst niet meer van het veld krijgt als er niet meer arbeidsmigranten komen".

De buurman van het perceel uitte zorgen over voldoende zonlicht op zijn terrein en zijn bedrijfsvoering, ook als hij zich aan de houdt. "Ik heb licht nodig, ben drie nachten per week aan het spuiten; we gaan last van elkaar krijgen", vreest hij. Hij had het perceel ook wel willen kopen, maar wist niet dat die bereidheid er was, totdat dit plan aan de orde kwam. Volgens Abee is het niet de bedoeling dat het bedrijf van de buurman schade heeft van het woonpark en als dat wel zo is, kan hij in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

De bijeenkomst was vooral bedoeld om van de omwonenden te horen of er niets over het hoofd is gezien bij de beoordeling van dit plan. Op alle vragen komt een antwoord met een reactie over waarom iets wel of niet is overgenomen. Dat verslag komt over ongeveer drie weken beschikbaar en ook het verkeersrapport wordt openbaar.
Tijdens de bijeenkomst bleek ook dat er verhalen de ronde doen dat het park langer dan tien jaar zou staan of groter zou worden. Dat klopt volgens Abee niet. De wethouder riep iedereen op die andere verhalen hoort dan vanavond zijn verteld over het park dat te melden, zodat de gemeente daar een antwoord op kan geven.

Volgens Abee werken er nu 12.000 arbeidsmigranten in Westland en wonen er 4.000. Daar moet volgens hem dus meer bij, want de arbeidsmigranten zijn nodig voor de economie van de gemeente. Dar bevestigt Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland bij mediapartner Omroep West: "Er móet gewoon meer huisvesting komen willen we arbeidsmigranten blijven aantrekken. Zonder hen kan de Westlandse tuinbouw niet bestaan."

Een definitief besluit van burgemeester en wethouders volgt eind december of begin januari.