Voorwaardelijke straf voor verwaarlozing dieren
De Westlandse schaapsherder Pieter Dekker uit Naaldwijk is volgens de rechter schuldig aan het verwaarlozen van zijn schapen, runderen en wolvarkens.
Toch komt de Naaldwijker er goed vanaf, want er is hem enkel een voorwaardelijke geldboete van 10.000 euro opgelegd. Die hoeft hij dus alleen te betalen wanneer hij opnieuw de fout in gaat.
Hij zou een varken in een hondenhok stoppen, zijn beesten zonder beschutting in de sneeuw laten staan, en dieren met urine besmette modder laten drinken. Het dossier met aanklachten tegen Pieter Dekker dat donderdagmiddag door de rechter wordt voorgedragen is lang. Volgens dierenliefhebbers en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwaarloost Dekker zijn dieren al sinds 2019. Daarom zijn in februari van dit jaar zestien runderen, drie kalfjes en 22 schapen in beslag genomen.
"De veearts constateerde bij een bezoek dat uw schapen veel te mager waren", confronteert de rechter de Westlander als hij de lijst met feiten voorleest. "Dieren worden in bepaalde periodes nou eenmaal mager, verschraling noem ik dat", verdedigt Dekker zich. "In andere perioden eten ze dat weer bij. Het is een natuurlijk proces. Zo kijk ik naar mijn dieren, het is een andere manier van dierenhouden, waar nog maar weinig over bekend is. Ik bedrijf geen intensieve veehouderij, waarbij mijn dieren gebruikt worden voor de slacht. Mijn dieren hebben dat flinke voeren niet nodig. Ik kijk naar de natuur, en of het met mijn dieren goed gaat. Dat is belangrijker voor mij dan regels."
Artikel gaat verder onder de video.
'Schapen waren sterk vermagerd'
Maar volgens de officier van justitie is er helemaal geen sprake van een natuurlijk proces. "Deze dieren staan achter een omheining, ze kunnen niet onbeperkt lopen en voedsel zoeken. Waar baseert u op dat het eigenlijk op dat het goed met ze gaat? Omdat ze het overleven? Ja, schapen zijn sterk. Maar deze waren sterk vermagerd. Voelen ze zich ook prettig? U bent houder van deze dieren. Dat zij zich welbevinden, dat is uw plicht." Ook wordt Dekker ervan beschuldigd zijn dieren niet permanent drinkwater te geven, hij zou het kadaver van een dood dier niet opruimen, en schapen zelfs 'dood laten gaan', zonder iets te doen. Dit schaap werd bij een controle van een veearts direct geƫuthanaseerd. "Waarom heeft u zelf niet eerder ingegrepen", vraagt de rechter. Dekker: "Ik heb bij schapen die het heel slecht hadden gezien, dat ze uiteindelijk toch weer beter konden worden."
'Dat ze overleven is onvoldoende'
"Een eigenwijze man", noemt de rechter Pieter Dekker. "U kunt uw mening hebben over het op de juiste manier houden van deze dieren, maar de veearts zegt herhaaldelijk dat het anders is, en dat de dieren onvoldoende waren verzorgd. Het criterium van u dat ze het overleefd hebben, dat is onvoldoende." Dekker wordt daarom schuldig bevonden voor alle feiten. "Maar ik zie wel dat u handelt vanuit de overtuiging dat u het juiste doet. En dat u daarnaast geen winstoogmerk heeft. En de dieren dus niet heeft opzettelijk heeft verwaarloosd om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen." Daarom wordt enkel een voorwaardelijke boete opgelegd van 10.000 euro. Hoewel Dekker er goed vanaf komt, overweegt zijn advocaat toch nog een hoger beroep. "Met de voorwaardelijke boete zijn we blij, maar niet dat hij voor alle feiten schuldig wordt bevonden."