Archief
Regio1 5

Regio1 5

Drugsdeal eindigt onderkoeld en opgesloten in een koelcel: 'Ik ben naïef geweest'

"Ik heb het georganiseerd en regelde wat kennissen. En ik kreeg zelf instructies, maar ik weet niet van wie."

De 34-jarige Mohamed B. uit Bergen op Zoom geeft maandag voor de Haagse rechtbank toe dat hij de aanjager was van een mislukte poging om 510 kilo cocaïne in handen te krijgen, in mei 2018. De klus eindigt in een foutenfestival: een van de verdachten zit urenlang opgesloten in een koelcel. Mediapartner Omroep West was vandaag bij de rechtszaak.

Voor de rechtbank zwijgen vijf van zijn zes medeverdachten of proberen ze hun rol juist zo klein mogelijk te maken. De zevende verdachte is er niet bij, hij zit in Litouwen met mogelijke coronaverschijnselen en mag niet reizen. De mannen, in de leeftijd van 22 tot 54 jaar, worden ervan verdacht dat ze ruim 500 kilo drugs hebben gesmokkeld tussen een partij ananassen uit Costa Rica. De coke zat verpakt in 510 pakketjes van een kilo, verstopt in dozen. Bovenop in de dozen lagen ananaskronen, maar de politie vond het spul toch. Bij het bedrijf Agro Merchants in 's-Gravenzande.

De verdachten waren eerst van plan om de vrachtwagenchauffeur die de lading vervoerde vanaf de containerterminal op de Maasvlakte, onderweg te overvallen. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat de chauffeur gegijzeld moest worden, omdat de mannen tiewraps en ducttape bij zich hadden. Maar verdachte B. vertelde maandag dat ze de man met 10.000 euro hadden willen omkopen. Alleen is dat geld nooit gevonden.

Plan mislukt

Het plan om de vrachtwagen tot stoppen te dwingen mislukte, volgens B. was het te druk op de weg. De mannen volgden de drugs daarom naar de bestemming van de ananassen: het koelbedrijf in 's-Gravenzande. Ze hadden een vrachtwagen gehuurd om de drugs in over te laden.

Eén van de verdachten, de 23-jarige Wassim A. uit Bergen op Zoom, vroeg zijn neef Faiz T. (22) uit Hoogvliet of hij mee wilde helpen. T. moest zich laten insluiten en de rest roepen als de laatste medewerker het terrein afging. Dan zouden ze met die medewerker "hetzelfde doen als ze met de vrachtwagenchauffeur van plan waren", zo zegt een van de verdachten in een appje. T. zou daar 75.000 euro voor krijgen.

'Naïef geweest'

Voor de rechtbank verklaarde T. maandag dat hij nooit had meegedaan als hij had geweten dat hij in een koelcel terecht zou komen en dat het om cocaïne ging. "Ik dacht dat het misschien om tablets of elektronica ging." Dat het voor zo'n groot bedrag geen zuivere koffie was had hij wel door. 'Ik ben naïef geweest', zo zei hij.

T. werd na een urenlange zoektocht onderkoeld gevonden. Niet bij de ananassen, maar tussen de aardappels. Volgens hem bewijs dat hij niet wist dat het om coke ging.

Eerdere diefstal

De hele actie liep spaak, omdat de politie de mannen al in de gaten hield sinds er twee maanden eerder een pallet met ananassen uit Costa Rica was gestolen bij een transportbedrijf in Waddinxveen. Vermoedelijk zat ook daar cocaïne tussen. Dat bedrijf had daarvan aangifte gedaan.

Kort nadat verdachte T. was afgezet bij Agro Merchants en de koelcel was ingeslopen, werden vier van de andere verdachten opgepakt op de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk. Hun auto werd tegen 20.00 uur die avond klemgereden bij de rotonde met de fietsbrug De Snelbinder.

Commotie

De aanhouding en het onderzoek bij het koelbedrijf leidde tot commotie in 's-Gravenzande en Naaldwijk, waar veel mensen de politieacties zagen gebeuren, onder meer omdat er urenlang een politiehelikopter boven het gebied vloog.

Maandag bleek dat de mannen in de ochtend van 8 mei 2018 al zijn gecontroleerd door de douane op de Maasvlakte, omdat ze geparkeerd stonden op een plek die bekend staat als uitkijkpunt voor zogeheten uithalers. Dat zijn mensen die drugs komen ophalen bij een van de containerterminals. Wassim A. verklaarde bij die controle dat ze onderweg waren van Roosendaal naar Amsterdam, maar dat ze 'uit de richting' waren geraakt en de auto oververhit was.

Bouwmaterialen

Een van de verdachten, Simon van O. uit Hansweert, vertelde dat hij was ingehuurd om bouwmaterialen van de ene vrachtwagen in een andere te laden. Hij wist niet dat het om drugs ging. Hij zou er duizend euro voor krijgen. Hij toonde zich maandag enigszins verontwaardigd dat de anderen veel meer zouden krijgen.

Verdachte Peter H., die er maandag niet bij kon zijn, verklaarde eerder bij de politie dat hij ook niet wist wat er die achtste mei zou gebeuren. Hij was ingeschakeld om de gehuurde vrachtwagen te besturen. Die truck stond het grootste deel van de tijd geparkeerd in Heinenoord. Bij de politie zei hij daarover: "Ik heb de hele dag in een vrachtwagen gezeten, heb me stierlijk verveeld en was ook een beetje boos. En toen werden we aangehouden."

Geen import, wel transport

Het Openbaar Ministerie vindt dat er niet voldoende bewijs is dat de mannen verantwoordelijk zijn voor de invoer van de cocaïne, maar wel voor het regelen van het transport na de aankomst van de ananassen in Nederland. Volgens het OM zaten vijf van de verdachten "er tot over hun nek in".

Het OM vindt dat verdachte T. wel wist dat er sprake was van coke. Zijn verklaring dat hij het niet wist is volgens de officier van justitie "volstrekt ongeloofwaardig". Ook van verdachte Van O. gelooft justitie niet dat hij van niks wist.

Eisen van officier van justitie

De officier van justitie eiste tegen een 34-jarige man uit Bergen op Zoom 64 maanden cel en tegen twee plaatsgenoten van hem (23 en 29 jaar) 54 maanden cel. Een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats hoorde eveneens 54 maanden tegen zich eisen. Tegen een 54-jarige man uit Bergen op Zoom was de strafeis 51 maanden, tegen een 22-jarige Rotterdammer 44 maanden en tegen een 49-jarige man uit Hansweert (Zeeland) 40 maanden (waarvan tien voorwaardelijk).

De rest van de week komen de advocaten aan de beurt. Vrijdag is de laatste zittingsdag en de uitspraak volgt dan na twee weken.

Monica Overdijkink van Omroep West vertelde bij Maarten in de Middag over de rechtszaak