Archief
WOS

'Westland komt 3.500 sociale huurwoningen tekort'

De gemeente Westland zou tot 2030 zo'n 3.500 sociale huurwoningen meer moeten bouwen, dan nu al in de plannen is opgenomen.

Dat blijkt uit een nieuwe berekening van de provincie Zuid-Holland. Daarin staat dat er in Westland, bovenop de ruim 3.900 sociale huurwoningen die al nodig waren, nog eens 1.500 woningen nodig zijn. De gemeente bouwt er volgens de Woonvisie van vorig jaar 'slechts' 1.800. Daarmee ontstaat er een tekort van ongeveer 3.500 woningen.

Volgens verantwoordelijk wethouder Ben van der Stee is het echter niet haalbaar genoemd aantal binnen de gemeentegrenzen te realiseren, want er is volgens hem te weinig grond beschikbaar. Bovendien is de grond die er wel is, niet alleen nodig voor woningbouw, maar ook voor agrilogistiek, infrastructuur, woonzorg en arbeidsmigranten. Bijkomend probleem is dat de bouw van sociale huurwoningen wordt betaald uit de opbrengsten van dure koopwoningen. Dat zou betekenen dat er daarvan ook nog eens 10.000 extra moeten worden gebouwd.

150 per jaar

De gemeente heeft overigens al een begin gemaakt om aan de eigen doelstelling van 1.800 sociale huurwoningen te komen. Vorig jaar zijn er 100 opgeleverd, de verwachting is dat er in de komende vijf jaar gemiddeld 150 sociale huurwoningen bijkomen, zo wordt duidelijk uit het Uitvoeringsprogramma Woonvisie. De wethouder liet eerder in gesprek met de WOS al weten, dat de gemeente in de laatste jaren voor 2030 de grote inhaalslag zal moeten maken.

Die woningen hoeven overigens niet alleen gebouwd te worden door Arcade en Wonen Wateringen, de twee corporaties die nu al in Westland actief zijn. Ook met de Haagse woningcorporatie Staedion en met Wonen Midden-Delfland en de Wassenaarsche Bouwstichting worden afspraken gemaakt. De laatstgenoemde twee corporaties zijn sinds april dit jaar 'nieuw' in Westland nadat ze woningen van Vestia hebben overgenomen.

Floragebied

Maar waar moeten al die woningen dan komen? Een concrete locatie die wordt genoemd is het Floragebied, het gebied rondom bloemenveiling Royal FloraHolland. Er wordt hier gemikt op 2.500 nieuwe woningen, waarvan een substantieel deel betaalbaar (zowel sociale huur en middenhuur als goedkope en middeldure koop).

Verdilaan
Ook het gebied bij de Verdilaan in Naaldwijk is mogelijk een kansrijke locatie voor woningbouw. Het gaat specifiek om de locatie van De Naald, het gesloopte gemeentehuis (waar nu een park ligt), de Albert Heijn, het omliggende parkeerterrein en het busstation. Voordat hierover een beslissing kan worden genomen, moet er eerst nog een gebiedsvisie worden gemaakt.

Wateringen-Noord
Verder wordt het transformatiegebied 'Wateringen-Noord' nadrukkelijk genoemd. Staedion heeft daar een grondpositie en wil er zo'n 700 sociale woningen bouwen. Dat is vergelijkbaar met het aantal woningen dat Arcade en Wonen Wateringen tot 2025 in de hele gemeente willen opleveren. Wonen Wateringen is ook van plan om in Wateringen-Noord sociale huurwoningen te bouwen.

Verouderde complexen
Met Arcade en Wonen Wateringen wordt overigens ook gekeken naar herstructering of sloop en nieuwbouw van huidige verouderde complexen. Voor het huidige aantal woningen in zo'n complex, komen dan meer woningen terug. Bovendien is het dan eenvoudiger om te voldoen aan de verduurzamingsopgaven (woningen van het gas afhalen). Arcade onderzoekt in 's-Gravenzande of vernieuwing van een seniorencomplex een haalbare kaart is en Wonen Wateringen heeft er een locatie op het oog.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland