Archief
Erik Peeters

Alpacafokker zielsgelukkig in Brabant, maar wil wel terug naar Westland

De in 2017 vertrokken alpacafokker Theo Enthoven ziet zijn toekomst in Westland. De fokkerij in Oudenbosch wil hij volgend jaar weer verplaatsen naar Poeldijk.

Jarenlang graasden de dieren op een perceel aan de Wateringseweg in Poeldijk, maar daar moesten ze op last van de gemeente weg. Op de grond rust namelijk de bestemming glastuinbouw, en daarop horen de beesten niet thuis. Voordat de viervoeters naar Noord-Brabant vertrokken, hebben ze nog een tijdje op een stuk grond aan de Madeweg in Monster gelopen.

Ze zien er schattig uit, ze hebben een ongekende hoge aaibaarheidsfactor en ze zijn ongevaarlijk. Niet voor niets verovert de alpaca, ofwel het schaap van de Andes, in rap tempo Nederland. Theo Enthoven (74) wordt overspoeld met telefoontjes van mensen die de dieren graag zouden willen hebben. Maar door de ongekende populariteit is er in Nederland haast geen alpaca meer te koop.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het perceel aan de Wateringseweg in Poeldijk. WOS

Ik zal nooit mijn perceel aan de Wateringseweg verkopen.

• alpacafokker Theo Enthoven

In het Brabantse land heeft Enthoven het prima naar zijn zin, toch wil hij terug naar Westland. "Ik zal nooit mijn perceel aan de Wateringseweg verkopen", vertelt hij strijdlustig. Hoewel hij het Westland nu 'een grote bende' noemt, wil hij hier zijn fokkerij voorzetten. Met 'die bende' bedoelt hij zaken als de problematiek rondom afvalinzameling en de gedwongen kap van bomen aan de Woutersweg in 's-Gravenzande. Hij denkt dat na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart de tijd rijp is om terug te keren. De oud-tuinder denkt namelijk dat Westland Verstandig als grootste partij uit de bus zal komen. "Dat zijn vrienden van mij. Begin vorige maand is de hele fractie hier op de fokkerij in Oudenbosch geweest."

Tekst gaat verder onder de video.

Theo heeft zo'n veertig alpaca's rondlopen op zijn fokkerij in Oudenbosch. Het duurt zeker nog tot het einde van het jaar voordat hij er weer enkele kan verkopen. "Ik ben geen commerciële fokker. Mensen zullen dus gewoon geduld moeten hebben. De vrouwtjes hebben een draagtijd van 11,5 maand. Daarna blijven de kleintjes nog een halfjaar bij de moeder voordat ik ze wegdoe."

Mensen zijn konijnen en geiten een beetje beu.

• alpacafokker Theo Enthoven

Naar een verklaring voor de grote vraag naar alpaca's kan Theo slechts gissen: "Ik denk dat mensen de schapen, geiten en de konijnen een beetje beu zijn. Ze willen iets nieuws en moois in de wei. Bovendien is er na de coronatijd misschien ook wat meer behoefte om te knuffelen. Ik hoor dan ook van mensen dat ze in plaats van op vakantie te gaan, alpaca's willen kopen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Omroep Brabant

Theo verkoopt zijn dieren niet zomaar aan iedereen. "Ik ben lid van de Alpaca Vereniging Benelux. Mensen moeten kunnen aantonen dat ze voldoende ruimte hebben en ze moeten tenminste twee alpaca's tegelijk kopen. Het liefst zelfs drie, want het zijn kuddedieren. In afzondering gaan ze na een aantal maanden dood van narigheid en dat wil ik niet", legt de fokker uit.

Je hebt er langer plezier van dan van een Ferrari.

• alpacafokker Theo Enthoven

De klanten die een plaatsje op zijn wachtlijst hebben weten te bemachtigen, moeten dus een flinke dosis geduld hebben en een goed gevulde portemonnee. Want de landbouwhuisdieren zijn niet goedkoop. De prijs voor een merrie kan oplopen tot tweeduizend euro. Een hengst kost maximaal achthonderd euro. Theo: "Ze worden wel zo’n twintig tot vijfentwintig jaar oud. Je hebt er dus langer plezier van dan van een Ferrari."

Bekijk hieronder hoe de beesten in 2014 vertrokken van Poeldijk naar Monster.