Archief

Raad van State: Alpaca's niet terug naar Poeldijk

De 35 alpaca's van fokker Theo Enthoven uit Monster mogen niet terug naar de Wateringseweg in Poeldijk. Dit heeft de Raad van State geoordeeld. Enthoven was in hoger beroep gegaan, nadat de rechtbank hem in het ongelijk had gesteld. De Raad van State oordeelt dat de gemeente Westland voldoende heeft onderbouwd, waarom Enthoven geen vergunning krijgt.

De alpaca's moesten vorig jaar op last van de gemeente verhuizen uit Poeldijk, omdat ze op grond stonden die voor glastuinbouw is bestemd. Ze staan nu aan de Madeweg in Monster, maar die ruimte is volgens Enthoven te klein voor zijn dieren. Met de procedure tegen de gemeente wilde hij forceren dat de alpaca's terugkeren naar de oude locatie.

De fokker betoogde opnieuw dat er geen zicht is op gebruik van de grond aan de Wateringseweg voor de tuinbouw, maar dat hij bereid is te vertrekken wanneer dat wel het geval is. Volgens de Raad van State is het echter wettelijk niet mogelijk om dan de omgevingsverginning weer in te trekken.

Ook het argument van Enthoven dat de alpaca's een maatschappelijk belang dienen, werd afgewezen. Zijn vergelijking met het wel aan woningcorporatie Wonen Wateringen toestemming geven om op tuinbouwgrond in Kwintsheul tijdelijk zonnepanelen te plaatsen, gaat niet op. Het algemeen belang daarvan is veel groter dan dat van alpaca's, oordeelt de hoogste rechter.