Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Werkzaamheden N468 starten op z'n vroegst begin 2022

De werkzaamheden aan de provinciale weg N468 (Gaagweg) tussen Schipluiden en Maasland beginnen als alles meezit in het eerste kwartaal van 2022.

Dat schrijft wethouder Frank ten Have aan de gemeenteraad. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat de weg al in 2019 op de schop zou gaan, maar dat bleek niet haalbaar. Vorig jaar liet de provincie nog weten dat het werk begin dit jaar zou beginnen.

Die planning is dus opnieuw verschoven. Volgens de wethouder werkt de provincie nu nog aan het definitief ontwerp van de weg, dat moet rond de zomer afgerond zijn. Daarna moeten Provinciale Staten en de Midden-Delflandse gemeenteraad er nog een klap op geven.

Overname door Midden-Delfland

De provincie wil het beheer van de weg al jaren overdragen aan de gemeente Midden-Delfland, maar die hield de boot lange tijd af vanwege de hoge onderhoudskosten. De N468 bevindt zich op een veendijk en is daardoor zeer onderhoudsgevoelig. Op de weg geldt een gewichtsbeperking tot 20 ton, maar dit zorgt voor problemen voor onder meer vrachtwagens die melk komen ophalen bij melkveebedrijven.

In 2018 was er alsnog een akkoord. Midden-Delfland, de provincie en het Hoogheemraadschap van Delfland tekenden toen een intentieverklaring over de overname van de weg. Daarvóór moet de weg wel eerst flink worden gerenoveerd. Afgesproken is dat de weg volledig opnieuw wordt opgebouwd, met een nieuwe constructie. Zodra dat is gebeurd, kan het maximale gewicht weer worden aangepast naar ten minste 40 ton. Dat laatste is belanrijk, omdat er veel melkveebedrijven in de omgeving van de weg zijn gevestigd. De vrachtwagens die melk komen ophalen, zijn zwaar. Als er een gewichtsbeperking geldt van maximaal 20 ton, dan moeten de voertuigen meerdere keren rijden.

Als de werkzaamheden zijn afgerond, wordt de gemeente beheerder. Die richt de weg dan in als lokale ontsluitingsweg: zo wordt de N468 minder aantrekkelijk voor sluipverkeer tussen de A20 en de A4. Midden-Delfland krijgt na overname overigens een potje van 3,2 miljoen euro mee. Dit zou goed zijn voor beheer en onderhoud van de weg voor de eerste twaalf jaar. Mogelijk komt daar nog extra geld bij als de projectkosten achteraf lager blijken uit te vallen.

Glasvezel

Wethouder Ten Have heeft, op verzoek van de gemeenteraad, de provincie gevraagd om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de mogelijke aanleg van glasvezel. Bewoners van het buitengebied kunnen nu geen gebruik maken van een glasvezelverbinding en de aanleg van ervan blijkt op dit moment een te lastige opgave.

De provincie is akkoord gegaan en geeft kabelbedrijven hiervoor de mogelijkheid.