Archief
WOS

Westland: extra inspanningen gevraagd voor starters en middeninkomens

Wethouder Ben van der Stee van Westland zal extra inspanningen gaan doen ter bestrijding van de woningnood onder starters en inwoners met een middeninkomen.

De gemeenteraad heeft hem dinsdagavond opgeroepen tot het bevorderen van erfpacht, om daarmee de woonlasten van een koophuis te verlagen. Ten tweede is Van der Stee om een notitie gevraagd waarin de mogelijkheden van alternatieve woonvormen in kaart worden gebracht. Bij dat laatste gaat het om bijvoorbeeld flexwonen, tiny houses, woonboten en kluswoningen.

Erfpacht
GBW-raadslid André van den Berg had een motie opgesteld uitgaande van de stelling dat op de woningmarkt de middeninkomens tussen de wal en het schip vallen. Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale woning en tevens te weinig om de jaarlasten van een koopwoning met hypotheek te kunnen opbrengen. Een oplossing is dan dat de grond van de woning in erfpacht kan worden gebruikt.
De gemeente Westland heeft zelf weinig woningbouwgrond in eigendom, maar er zijn tegenwoordig ook private partijen die een soort erfpacht kunnen bieden, in de vorm van een leasecontract. De door Van den Berg opgestelde motie werd na enige aanpassingen unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Eigentijds model
Overigens kent de gemeente Westland sinds 2014 de mogelijkheid van erfpacht, maar daar is tot dusver amper gebruik van gemaakt. Daarom is in de motie gevraagd om de huidige (gedateerde) 'Algemene Bepalingen voor de uitgifte in erfpacht van gronden van de gemeente Westland' om te vormen naar een eigentijds model, bijvoorbeeld zoals beschreven in het visiedocument 'Erfpacht als retro-innovatie' (Deloitte).

Vervolgens zou dan binnen het lopende onderzoek naar de mogelijkheid van het realiseren van 150 betaalbare woningen in Westlandse Zoom-locaties 'De Kreken' (Poeldijk) en Monster-Noord eveneens de mogelijkheden van het realiseren van betaalbare koopwoningen met grond in erfpacht onderzocht moeten worden.

Verder dient de gemeente bij de samenwerkingspartners in de ontwikkeling van Plan Driesprong (Kwintsheul) en Wateringen-Noord de mogelijkheden van betaalbare koopwoningen met grond in lease te gaan propageren.

Alternatieve woonvormen
De gemeenteraad heeft daarna bijna unaniem (alleen GroenLinks zag 'm niet zitten) ingestemd met een motie waarin is gevraagd om een notitie over alternatieve woonvormen. Waar enkele jaren geleden vooral tiny houses opeens breed in de aandacht stonden, is de laatste tijd het accent gelegd op woonboten.
Zowat iedereen vindt dat op het gebied van huisvesting geldt: "alle beetjes helpen". Met vier tiny houses en een handvol woonboten wordt de woningnood niet wezenlijk bestreden, maar er zijn dan toch maar weer negen woningzoekenden geholpen, zo was de teneur in de raadsvergadering.

Nico de Gier (PvdA) herhaalde zijn recente opmerking dat het veel meer zoden aan de dijk zet, als in een nieuwbouwplan een appartementengebouw voor jongeren wordt opgenomen in plaats van het reserveren van eenzelfde ruimte voor enkele woonboten.
André van der Meer (LPF) merkte op, dat er met een bouwplan gemiddeld vijf jaar is gemoeid. Bij enkele alternatieve woonvormen zou dat sneller moeten kunnen, is zijn hoop en verwachting.

Woonboten
Bij het onderwerp 'woonboten' is er vooral animo bij jongeren in Lierse kringen gebleken. Echter, als er in de gemeente Westland gekeken wordt naar extra ligplaatsen voor woonboten, zal dat niet in de favoriete Brede Lee in De Lier zijn. De stichting Bree Lee, waarin omwonenden zijn verenigd, heeft dat dinsdagavond nadrukkelijk onder de aandacht van de gemeenteraad gebracht. Dit water ten westen van de dorpskern is taboe op grond van een uitspraak van de Raad van State in augustus 2013. Bij de aanwijzing van een ligplaats van een woonboot heeft de gemeente Westland destijds aangegeven geen ligplaatsen meer toe te staan in de Brede Lee.

Wethouder Van der Stee is bereid om voor 6 juli een notitie te laten opstellen over alternatieve woonvormen. Wel liet hij weten, dat dit dan in enige mate ten koste gaat van andere lopende projecten, omdat hij voor het opstellen van die notitie ambtelijke capaciteit moet vrijmaken.

Redacteur Richard vertelt wat wethouder Van der Stee nu concreet gaat doen