Archief
Archief WOS

Archief WOS

Gemeenteraad Westland aarzelt over woonboten

Er heerst binnen de Westlandse gemeenteraad veel aarzeling om zich sterk te maken voor de komst van meer woonboten.

Hoeveel inspanningen moet de gemeente doen om een beperkt aantal woonboten voor jongeren mogelijk te maken? Zetten andere opties per saldo niet méér zoden aan de dijk?, zo was de onderstroom maandagavond in een commissievergadering.
In die bijeenkomst spraken alleen Lianda Heijl (VVD) en Peter Duijsens (Westland Verstandig) zich ongeremd als voorstander uit.

Door enkele jongeren uit De Lier is bij de gemeente het verzoek ingediend om mee te werken aan een uitbreiding met vier woonboten, bij voorkeur in de Brede Lee. Er is immers voor jongeren amper of geen betaalbare gewone woning te vinden, is hun motivering. Dan desnoods maar op een woonboot, aldus de naar zelfstandigheid hunkerende jongeren.

Wethouder Ben van der Stee maakte duidelijk dat er volgens de huidige beleidsregels die door de gemeenteraad op diverse gebieden zijn vastgelegd, weinig tot geen mogelijkheden voor woonboten bestaan. "De prioriteit van het college ligt voor wat betreft creatieve oplossingen op dit moment bij realisatie van flexwonen en het vergroten van de sociale voorraad", schreef hij onlangs in een memo aan de gemeenteraad.

Proefproject
Enkele fracties kwamen maandagavond uit op een soort laatste redmiddel: een pilot. Bij zo'n proefproject kunnen bepaalde uitzonderingen op de regels worden gemaakt, waardoor relatief snel een knoop kan worden doorgehakt. Er geldt daarbij echter wel een beperkte termijn. "Willen die jongeren alsnog een boot gaan kopen, als bij voorbaat vaststaat dat deze oplossing hooguit voor een jaar of tien kan?", was een vraag die Van der Stee op tafel legde.

Er kwamen ook andere gedachtes aan bod. Jan van Rossum (CDA) wierp de suggestie op om bij een voorgenomen nieuwe waterberging tegelijkertijd een ligplaats voor enkele woonboten te realiseren. Los van de functie van veel waterbergingen (leeg in normale situatie en volstromend bij overvloedige regenval), liggen waterbergingen veelal in een zogeheten 'buitengebied' en in dergelijke gebieden is woningbouw in beginsel niet toegestaan, met name in verband met de bescherming van het glastuinbouwareaal.

Ligplaatsen in nieuwbouwplannen?
Peter Duijsens kwam met het idee om bij nieuwbouwprojecten meteen al een aantal ligplaatsen voor woonboten in het plan op te nemen. Daar reageerde onder anderen Nico de Gier (PvdA) op. Het leek hem veel effectiever om in zo'n nieuwbouwplan een appartementengebouw voor jongeren op te nemen. Het gaat de jongeren immers in beginsel om een betaalbare woning en niet om een basiswens om op het water te gaan wonen.

Waarschijnlijk komt er op 13 april een motie op de agenda van de gemeenteraad met als verzoek aan het college van B en W om de haalbaarheid van een proefproject uit te zoeken.