Archief
WOS

Naaldwijker herbegraven op Grebbeberg: 'Dit is zijn plaats'

Oud-militair Jan (Johannes) Bronswijk uit Naaldwijk heeft zijn laatste reis gemaakt.

De soldaat is vorige week herbegraven op Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Zijn nicht Toos is opgelucht dat het zover is. "Dit is zijn plaats."

Jan Bronswijk is 19 jaar oud als op 10 mei 1940 Duitsland ons land binnenvalt. De tuinderszoon moet naar Rotterdam om de stad te verdedigen. Al op die eerste oorlogsdag komt de Naaldwijker in de Waalhaven om het leven. "Ooggetuigen zijn toen lopend van Overschie naar Naaldwijk gegaan om te vertellen dat Jan gesneuveld was", vertelt Toos Bronswijk.

Bronswijk krijgt een oorlogsgraf op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk, maar is daar nu niet meer. Toen nicht Toos lucht kreeg van de mogelijke ruiming van dit kerkhof, heeft zijn contact opgenomen met de Oorlogsgravenstichting. Daarna ging het snel. Vorige week is de oud-soldaat met militaire eer herbegraven. Een trompettist speelde The Last Post en er was een aalmoezenier aanwezig.

"De herbegrafenis was met alle egards. Zoiets verwacht je niet na al die jaren", blikt Toos terug. "Op de Grebbeberg is zijn plaats. Hij was een oorlogsslachtoffer." Ook soldaten Eduard (Eddy) Michels en Ferdinand Leers zijn hier vorige week herbegraven.

Militair Ereveld Grebbeberg bevindt zich op de gelijknamige berg in Rhenen, Utrecht. Een legermacht van zo'n 23.000 Duitse soldaten probeerden hier in de meidagen van 1940 door te breken. Het veel kleinere Nederlandse leger wist de bezetter echter drie dagen tegen te houden. Bij de slag lieten meer dan 400 Nederlandse militairen het leven. Een dag na de val van de Grebbelinie volgde een vernietigend bombardement op Rotterdam. Niet veel later capituleerde Nederland.

Jan (Johannes) Bronswijk. Oorlogsgravenstichting