Archief
WOS

WOS

Ingebruikname laadpalen kan nu sneller

Energieleverancier Engie kan laadpalen in de gemeenten Midden-Delfland en Westland nu sneller in gebruik nemen dan voorheen.

Sinds december kan de paal bij plaatsing ook direct worden aangesloten. Voorheen was dat niet zo.

In eerdere onderzoeksverhalen bij de WOS werd duidelijk dat het, zodra de vergunning rond is, met name in Westland gemiddeld nog een half jaar duurt voordat je je elektrische auto ook daadwerkelijk kunt opladen. Verschillende aanvragers van een laadpaal hebben laten weten dat 'hun' paal er op een gegeven moment stond, maar dan met een zak eroverheen. Het duurde daarna nog maanden voordat de laadpaal kon worden gebruikt.

Ook bij de gemeente Midden-Delfland is duidelijk dat de afgelopen jaren nog tijd te winnen was bij het plaatsingsproces.

Meter plaatsen

Reden voor de verlengde plaatsingsprocedure was een afspraak met netbeheerder Westland Infra. "Die wil per se de meter zelf plaatsen. Dat betekent dat onze aannemer eerst de paal neerzet. Dan moet de netbeheerder de meter komen plaatsen. Als dat is gebeurd, komen wij terug om hem aan te sluiten", zei Engie-woordvoerder Michael Verheul afgelopen zomer.

Inmiddels is de gang van zaken veranderd. "Na overleg met de netbeheeder zijn we in december begonnen met een pilot waarbij onze aannemer nu ook de meter mag plaatsen", laat Verheul weten. "Die pilot loopt nu, dus kan de plaatsing van de paal in één keer worden afgehandeld." Volgens Engie wordt hiermee een slag gemaakt op het gebied van efficiëntie en levert dit een aantal weken tijdswinst op. Omdat de proef pas kort loopt, is nog niet exact te zeggen hoeveel sneller het plaatsingsproces nu gaat.