Archief
WOS

WOS

Wethouder Kathmann: Elkaar niet afrekenen op 'post', maar op wat is gedaan

Verantwoordelijk wethouder Barbara Kathmann wil dat het Rotterdamse college wordt afgerekend op wat werkelijk is gedaan en niet op basis van adviezen.

Dit zegt zij naar aanleiding van het nieuws, dat het huidige college een stuk minder adviezen van de gebiedscommissie overneemt dan het vorige. Uit onderzoek van de WOS blijkt dat het vorige college meer dan 80 procent van de adviezen opvolgde, terwijl dat bij het huidige stadsbestuur 'slechts' 35 procent is.

De wethouder herkent zich niet in de cijfers. "Wat we in de stad vooral hebben gedaan, is het gesprek met de wijken verbreden: minder praten, meer doen. Misschien heeft de advisering daardoor een andere rol gekregen."

"We hebben al gezien dat iets als een digitaal platform, waarin bewoners ideeën kunnen pluggen, werkt. Die ideeën werden ook direct uitgevoerd. Wat ook werkt, is de Kleine Kernen Aanpak waar je de grootste wezenlijke problemen van een kern pakt. Zo heeft de gebiedscommissie een belangrijke rol gespeeld in de Brexit. Belangrijk blijft dat je op de goede manier het gesprek met elkaar voert en daar zijn we nu hard naar op weg."

Desondanks zijn de gebiedscommissieleden wel ontevreden. En niet alleen in Hoek van Holland, in andere Rotterdamse 'wijken' klinken soortgelijke geluiden. Ze voelen zich steeds minder gezien en gehoord. Er moet dus iets veranderen.

Evaluatie bestuursmodel

Kansen liggen mogelijk in de evaluatie van het bestuursmodel, waarin de huidige aanpak wordt doorgelicht. Kathmann: "We worstelen in Rotterdam denk ik al twintig jaar met wat is nou de optimale wijkdemocratie. Hoe zorg je ervoor dat Rotterdammers in alle gebieden het beste kunnen meedoen en meepraten over hun leefomgeving. Niet voor niets heeft een onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit de opdracht gekregen om te onderzoeken of we het goed doen. Die onderzoeken volgen we op de voet en daarover zijn we in gesprek met alle gebiedscommissies."

De gebiedscommissieleden hoopt dat de resultaten voor een kentering zorgen. Jacco van Dam (CDA) pleit ervoor om Hoek van Holland weer wat bevoegdheden te geven. "Bijvoorbeeld over het strand. De deelraad (het bevoegd orgaan van voor 2014, red.) ging over het strand. Want wie heeft daar de meeste kennis van? Rotterdam heeft geen strand."

Collega Ton van Anraad (PvdA): "We willen weer een dorpsbestuur waar meer daadkracht in zit, met meer bevoegdheden. Het gaat niet om macht, maar om bevoegdheden. Daar gaan we ons hard voor maken en als Rotterdam dat niet wil, draai dan dit systeem de nek om. Want hier raken alle mensen van gefrustreerd, niet in het minst de burgers voor wie we het doen."

'Minder post'

De wethouder wil zich overigens minder focussen op de adviezen en op een andere manier de relatie met de wijken en gebieden verbeteren. "Ik vind het aantal adviezen dat we wel of niet opvolgen niet zo interessant. Wat veel interessanter is, is dat optimale participatie plaatsvindt met wijken en gebieden zoals Hoek van Holland. Wat we nu met die adviezen aan het doen zijn, is eigenlijk elkaar post sturen. En we moeten gewoon minder post, meer praten en uiteindelijk meer doen."

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Heb je opmerkingen of vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je tips over andere onderwerpen? Neem dan contact op met onderzoeksjournalist Stefan van der Meer via stefanm@wos.nl.