Archief
Tom van Bemmel

Zeker twee jaar cel voor bootbranden geëist

Het Openbaar Ministerie wil dat de jongeman die verdacht wordt van het stichten van meerdere bootbranden in Maasland en Maassluis enkele jaren de cel ingaat.

De officier van justitie in Den Haag eiste vanmiddag een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar, tegen de nu 25-jarige verdachte, die zelf ook uit Maasland komt.

Maasland en Maassluis waren in juni en juli 2018 in de ban van brandstichtingen op boten, aanlegsteigers en in loodsen. De destijds 23-jarige man wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. Het ging onder meer om twee boten aan de Trekkade in Maasland en een boot aan de Noordvliet in Maassluis. Op één van de vaartuigen lagen op dat moment mensen te slapen.

Je eigen dorp steek je niet in de fik, dachten Maaslanders nog toen in de zomer van 2018 meerdere brandjes woedden. Ook de dorpsgenoot die werd aangehouden zei dat: "Ik ben toch geen mongool!" Toch stond hij vandaag voor de rechter voor zeven levensgevaarlijke nachtelijke brandstichtingen, zo steekt het Openbaar Ministerie van wal.

Op 16 juni 2018 werd een schip in brand gestoken, vijf dagen later een bankje en een schutting naast een brasserie. Op 26 juni werden een sloep en een autoband in brand gezet. Op 30 juni wist een echtpaar ternauwernood te ontsnappen toen hun boot, waarin ze lagen te slapen, plots in de fik stond. Ook de deur van een schuurtje naast een scoutinggebouw werd in brand gestoken. En tot slot nog een sloep op 1 juli.

Bij die laatste brand werd de verdachte gezien door een agent. Die vond dat hij zich op verdachte wijze uit de voeten maakte toen zij eraan kwam. Ze is hem even gevolgd, maar merkte kort erna dat de sloep in brand stond op de plek waar ze hem kort ervoor in zijn tas had zien rommelen.

Camerabeelden
Verdachte kon vervolgens met de andere branden in verband worden gebracht. In het geval van de brasserie is letterlijk op camerabeelden te zien hoe hij naar de plek loopt (en daarna wegrent) waar vervolgens brand ontstaat. Bij andere branden is hij gezien door getuigen, hij stond op een afstandje te kijken. Van één brand heeft hij een filmpje op zijn telefoon staan.
Ook de manier van brandstichten is steeds hetzelfde. Midden in de nacht, in en rond Maasland, vaak met aanmaakblokjes. Uit telefoongegevens blijkt dat verdachte ook steeds op pad is die nachten, terwijl hij daarvoor geen logische verklaring heeft. Alles bij elkaar kan het volgens de officier van justitie niet anders dan dat hij alle zeven de branden heeft gesticht.

Geen medewerking
De verdachte zelf komt slechts met heel algemene of vage verklaringen, of zwijgt in het geheel. "Dat mag, maar kan tegen je worden gebruikt als het bewijs zo groot is dat het schreeuwt om een verklaring", aldus de officier van justitie.
Al sinds zijn aanhouding werd door de familie van verdachte aangegeven dat er "iets aan de hand is" met hem. "Vanaf het allereerste moment hebben de politie en het Openbaar Ministerie dan ook geprobeerd verdachte te helpen", geeft de officier van justitie aan. "Echter, hij werkt op advies van zijn raadsman nergens aan mee; ook niet aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Op deze manier is hij niet te onderzoeken. Daarom weten we niet wat in hem omgaat."

Volgens het Openbaar Ministerie past er dan maar één reactie en dat is een gevangenisstraf. De officier van justitie vroeg de rechtbank om een straf op te leggen voor de duur van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar.
De rechtbank doet op 5 oktober uitspraak.