Archief
Tom van Bemmel

Brandstichter Maasland ruim een jaar de cel in

Een 25-jarige Maaslander gaat ruim een jaar de cel in, voor het stichten van meerdere bootbranden in zijn woonplaats en in Maassluis.

De rechtbank in Den Haag legde hem vandaag een celstraf van twee jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk, op. Dat is een stuk lager dan de eis die de officier van het justitie twee weken geleden uitsprak. Die wilde de man drie jaar de cel in hebben, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De rechtbank vindt echter dat er te weinig bewijs is dat de man verantwoordelijk is geweest voor twee bootbranden in Maasland en een autobrand in diezelfde plaats. Wel wordt hij onder andere veroordeeld voor de brand in een botenloods in Maasland op 30 juni 2018 en op een nabijgelegen boot waarin mensen lagen te slapen in diezelfde nacht. "De verdachte heeft met zijn handelen welbewust een groot en levensbedreigend gevaar veroorzaakt en het risico genomen dat de brand onbeheersbaar zou worden. Het is deze keer goed afgelopen, maar dat komt alleen doordat het slachtoffer wakker is geworden en adequaat heeft gehandeld. Aan de verdachte is deze goede afloop niet te danken", aldus de rechtbank in haar oordeel.