Archief
Archief WOS

Archief WOS

Nog veel te doen aan LHBTI-emancipatie in Westlandse sport

Acceptatie van LHBTI-sporters: dat is het doel van de John Blankenstein Foundation.

De stichting is vernoemd naar de inmiddels overleden John Blankenstein, een van de eerste openlijk homoseksuele voetbalscheidsrechters. Zijn zus en voorzitter Karin Blankenstein startte in 2017 campagnes bij Westlandse sportclubs. Drie jaar later zijn er eigenlijk nog maar twee echte succesverhalen. "HV Westland in Naaldwijk en KMD in Wateringen doen het erg goed", vertelt de voorzitter.

Toen de stichting net was begonnen in Westland zijn er hier en daar wel workshops gegeven. "En dan wil je wel een vervolg, maar dan verandert het bestuur of de mensen die over het onderwerp gaan, of is er minder interesse. Vaak is het bewustzijn er niet dat er jongens en meiden zijn die hiermee kunnen worstelen. De opmerking die we wel krijgen is 'je bent bij ons wel welkom, maar ze zijn hier niet'."
Maar het gaat niet alleen om homoseksuele sporters. "Je ziet ook steeds vaker twee vaders of twee moeders langs de lijn staan. Kun je je dan nog steeds verschuilen achter 'ze zijn er niet'?

Dat excuus gaat volgens HV Westland-voorzitter Maarten van der Starre niet op. "Als je dat als vereniging nu nog met droge ogen kunt zeggen, mis je grote maatschappelijke thema's", vindt hij. De hockeyvereniging werkt goed samen met de John Blankenstein Foundation. Zo zijn er workshops waar homoseksuele sporters hun ervaringen delen met kinderen. "Ik denk dat er daardoor wel minder vaak gescholden wordt met 'homo' of dat het in ieder geval minder beladen is", denkt Marlène Doorneveld van de commissie Sportiviteit en respect.

Ondanks de positieve ervaringen van KMD en HV Westland zijn er volgens Blankenstein nog veel sportverenigingen waar aan de bespreekbaarheid gewerkt kan worden. "Er zijn veel verenigingen waar ik al jaren aanklop, maar nooit binnenkom. De workshops die wij doen zijn gratis, maar je investeert er wel mee in je club."