Archief
WOS Media

WOS Media

Homoseksualiteit moet ook in sport bespreekbaar zijn

Naar aanleiding van een motie van PvdA en D66 in Midden-Delfland, is de gemeente bezig met het maken van een LHBTI-beleid. Daarbij willen ze focussen op jongeren, roze ouderen en sportverenigingen. Dat laatste doen ze met behulp van de John Blankenstein Foundation.

John Blankenstein was een voetbalscheidsrechter op het hoogste niveau. Hij kwam vrij jong uit de kast en zette zich in voor sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de topsport. Na zijn dood heeft zijn zus, Karin Blankenstein dit voortgezet met de John Blankenstein Foundation. De stichting organiseert voorlichtingen en activiteiten bij sportclubs door het hele land.

Ook oud-hockeyer Thijs van Greeff zet zich in voor de stichting. Hij vindt het belangrijk dat er vanuit sportclubs een positief signaal wordt afgegeven tegenover LHBTI-leden. Hij benadrukt dat homo vaak nog als scheldwoord wordt gebruikt in sporten. Daar moet volgens hem een positief signaal tegenover staan: "Als je er niets mee doet, straal je eigenlijk uit aan kinderen die zichzelf misschien nog niet accepteren, dat het eigenlijk niet oké is."

In oktober is er in Midden-Delfland een startbijeenkomst van de John Blankenstein Foundation en de gemeente. Voor die bijeenkomst zijn niet alleen sportverenigingen uitgenodigd, maar ook onderwijsinstellingen en Stichting Welzijn Midden-Delfland. Op die manier kan ook worden nagegaan wat er voor roze ouderen en jongeren kan gebeuren. Want: "Het is belangrijk dat iedereen in deze gemeente zichzelf kan zijn, en dat mensen zich geaccepteerd voelen", aldus Roger Vieira, fractievoorzitter van de D66.

In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor voorvechters van de LHBTI-gemeenschap in de regio. Volgende week begint de themaweek over de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden.