Kweekvijver met waterplanten bij de Zweth
Uit het Kraaiennest op de grens van De Lier en Midden-Delfland zijn waterplanten weggehaald en overgezet naar een onderzoekslocatie in de Woudse Polder bij Den Hoorn.
De waterplanten moeten weg uit het Kraaiennest, omdat de zuidelijke waterplas geschikt wordt gemaakt voor weidevogels. "De planten kunnen wij op een andere plek prima gebruiken", vertelt projectleider Maaike Faber van Delfland.
De 'getransplanteerde' waterplanten komen niet veel voor in het Delflandgebied, maar zijn wel belangrijk voor de ecologie en de waterkwaliteit. Delfland gaat het groen opkweken en uiteindelijk als een soort donorplant elders in de regio gebruiken. "Bijvoorbeeld om natuurvriendelijke oevers te versterken."
Beschoeiing
Nog geen 50 meter verderop loopt een tweede proef van het Hoogheemraadschap van Delfland. Over 850 meter zijn testvlakken met verschillende oeverbescherming geplaatst om te kijken welk type het beste beschermt tegen golfslag van vaarverkeer. Dat onderzoek gebeurt in samenwerking met Natuurmonumenten en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Beide proeven duren 3 jaar.