Vereniging Oud 's-Gravenzande boos op wethouder Vreugdenhil
Het idee voor een raadpleging onder de Westlanders over waar twee beelden geplaatst zouden moeten worden, is in het totaal verkeerde keelgat geschoten.
Vereniging Oud 's-Gravenzande vindt dat de beelden Paard en Ruiter en de Druivenkrentster thuis horen in 'Ut Breeje Durp' en nergens anders. "De beelden zijn in opdracht van de toenmalige gemeente 's-Gravenzande gemaakt en betaald met belastinggeld van de 's-Gravenzanders", schrijft het bestuur van de vereniging in een brief aan cultuurwethouder Piet Vreugdenhil.
Het beeld de Druivenkrentster stond, tot de sluiting van het gemeentekantoor in 2017, in de binnentuin van het stadhuis. En het beeld Paard en Ruiter stond voor het stadhuis in de Van Geeststraat. In de tussentijd liggen de beelden, tot ergernis van een aantal kunstliefhebbers, opgeslagen bij de gemeentewerf in De Lier.
Raadpleging
Vreugdenhil wil binnenkort aan de inwoners van Westland vragen, met die van 's-Gravenzande voorop, waar de twee beelden het beste tot hun recht komen. Hij kwam daarmee na vragen van Westland Verstandig. Die fractie wilde weten waarom de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul in de afgelopen maanden geen antwoord heeft gekregen op de vraag of Druivenkrentster niet bij hen kan komen te staan.
Bekijk ook onderstaand item van woensdag hierover:
Maar Oud 's-Gravenzande vindt een raadpleging geen goed idee omdat de beelden volgens hen dus in 's-Gravenzande thuishoren. De vereniging heeft inmiddels een lijstje met zeven potentieel geschikte locaties samengesteld. "Wij gaan er vanuit dat u met belangstelling uitkijkt naar de locaties op het genoemde lijstje met belangstelling wachten wij op een spoedige inhoudelijke reactie van uw zijde", zo schrijft het verenigingsbestuur.
Zonde van de tijd
Ook de Druivenkwekerij Sonnehoeck ziet het organiseren van een enquête over waar kunstwerk de Druivenkrentster moet komen niet zitten. Volgens hen is dat zonde van de tijd en het geld. Vrijwilliger Jan van Geest van Sonnehoeck vindt overigens nog steeds dat de Druivenkrentster bij de kwekerij het beste tot zijn recht komt. Het Westlandse kunstenaarscollectief WIT steunt de overplaatsing.