Archief
Westland Verstandig

Gedoe rond beelden uit 's-Gravenzande duurt voort

Wethouder Pieter Varekamp heeft in maart al toegezegd dat de Druivenkrentster terugkeert in 's-Gravenzande.

Er lijkt maar geen einde te komen aan het gedoe rond de beelden de Druivenkrentster en Paard en Ruiter uit 's-Gravenzande, die nu tijdelijk in een opslag in De Lier staan. Nadat wethouder Piet Vreugdenhil deze week aangaf het Westlandse volk te willen raadplegen over mogelijke locaties voor de beelden in heel Westland, blijkt dat wethouder Pieter Varekamp juist al heeft toegezegd dat er een plek in 's-Gravenzande wordt gezocht voor in elk geval de Druivenkrentster. Dat blijkt uit een briefwisseling tussen de gemeente Westland en de winkeliersvereniging 's-Gravenzande (BIZ).

Politieke partij Westland Verstandig heeft inmiddels een motie aangekondigd, waarmee de fractie wil bereiken dat de Druivenkrentster snel in 's-Gravenzande geplaatst wordt. Eerder deze week wilde die partij nog van de cultuurwethouder weten, waarom de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul nog geen antwoord had gekregen op de vraag of het beeld niet naar het terrein van de kwekerij kon worden verplaatst. De kwekerij krijgt daarbij bijval van het Westlandse kunstenaarscollectief WIT. Daarop liet Vreugdenhil weten met een volksraadpleging te komen.

Bij vereniging Oud 's-Gravenzande schoot het voorstel van Vreugdenhil in het verkeerde keelgat. De vereniging vindt dat de beelden thuishoren in 'Ut Breeje Durp' en nergens anders. "De beelden zijn in opdracht van de toenmalige gemeente ’s-Gravenzande gemaakt en betaald met belastinggeld van de ’s-Gravenzanders", zo schrijft het bestuur aan de wethouder. De vereniging heeft inmiddels een lijstje met zeven potentieel geschikte locaties samengesteld.