Archief

Meer meldingen van overlast in eerste maand coronacrisis

Waar het aantal inbraken in woningen en bedrijven door de huidige coronacrisis is afgenomen, kwamen er in de afgelopen maand bij de politie steeds meer telefoontjes binnen van overlast. Vooral in de gemeenten Westland en Maassluis. De coronamaatregelen hebben hier vrijwel zeker mee te maken.

Het gaat in beide gemeenten voornamelijk om overlast door jeugd en hebben vaak betrekking op samenkomsten van jongeren. Zij hebben meer vrije tijd nu ze niet naar school hoeven. "Op straat is het beeld erg rustig, desondanks is er een aantal jongeren dat zich niet houdt aan de noodverordening", zegt een woordvoerder van de gemeente Maassluis. In de afgelopen periode zijn al maatregelen genomen om de overlast terug te dringen, bijvoorbeeld door het sluiten van populaire hangplekken.



"De burgemeester stuurt binnenkort ook brieven aan de ouders van minderjarige jongeren, die op straat met andere jongeren zijn gezien, met het verzoek om het gesprek met hun kinderen aan te gaan over de risico's van samenkomsten."

Lees ook: Inbreker zit tijdens coronacrisis 'werkloos' thuis

In Westland kwamen in de afgelopen maand 77 meldingen binnen van overlast door jeugd. Vooral in Naaldwijk, Honselersdijk, Monster en 's-Gravenzande was er een toename. Daarnaast kwamen er 60 meldingen bij de politie binnen van geluidsoverlast. Een verdubbeling van de aantallen uit 2019 en 2017 en zelfs vier keer zoveel als in 2018.

Ook in Maassluis was er in de afgelopen maand meer sprake van overlast van jeugd, vooral in Sluispolder Oost, winkelcentrum Koningshoek en de Burgemeesterswijk.



Klik op de afbeelding om de volledige cijfers te bekijken.

De toename van het aantal overlastmeldingen heeft echter ook een andere kant: de bereidheid van mensen. "Inwoners zijn in deze tijd meer thuis en eerder bereid en in de gelegenheid melding te maken van (geluids)overlast of het niet naleven van de coronaregels door jongeren", zegt een woordvoerster van de gemeente Westland.

Over deze cijfers

Voor dit verhaal is gebruik gemaakt van de cijfers die de politie verzamelt en publiceert in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze cijfers gaan terug tot 2012. Er worden in totaal acht verschillende soorten van overlastmeldingen bijgehouden. De vergelijking is gemaakt met de maanden maart in eerdere jaren.

De cijfers voor de gemeente Midden-Delfland en Hoek van Holland laten geen grote veranderingen zien.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.