Archief
Signbiblio

Signbiblio

Inbreker zit tijdens coronacrisis 'werkloos' thuis

Het aantal inbraken in de gemeenten Westland en Maassluis was afgelopen maart in jaren niet zo laag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Halverwege die maand begon de coronacrisis en zowel politie als de twee gemeenten leggen link met de maatregelen die zijn genomen.

Niet alleen het aantal inbraken (10 in Westland, 1 in Maassluis) was lager, ook het aantal winkeldiefstallen nam in beide gemeenten af. In Westland waren er bovendien minder inbraken bij bedrijven én minder verkeersongevallen met letsel.

Een woordvoerster van de politie-eenheid Den Haag, waar Westland onder valt, ziet de coronamaatregelen als een logische verklaring voor die cijfers. "Veel mensen zijn thuis en winkels zijn dicht of hebben veel minder klanten, waardoor diefstal veel sneller opvalt." Kortom, criminelen hebben minder kans om hun slag te slaan.



Klik op de afbeelding om alle cijfers te bekijken.

Meer gestolen uit auto's

Daar tegenover staat wel dat in zowel Westland als Maassluis meer sprake was van diefstal uit auto's dan vorig jaar. In Westland ging dat aantal van 2 naar 12 en in Maassluis van 3 naar 14.

Daarbij moet worden opgemerkt dat het aantal diefstallen uit motorvoertuigen in 2018, 2015, 2014, 2013 en 2012 een stuk hoger lag in Westland. In Maassluis was dat aantal alleen hoger in maart 2014 en maart 2017.

Een duidelijke verklaring hiervoor heeft een woordvoerster van de politie-eenheid Den Haag niet. Een directe link met de coronacrisis is vooralsnog niet te leggen, omdat dit in voorgaande maanden ook al voorkwam. In de rest van de politieregio zijn daarnaast vergelijkbare cijfers te zien. Omdat auto-inbraken voornamelijk 's nachts gebeuren, is er geen zicht op eventuele daders. "Mogelijk is hier sprake van zogenoemd mobiel banditisme (rondreizende bendes met als doel misdrijven te plegen, red.)."

In Maassluis is tevens het aantal fietsendiefstallen iets toegenomen, maar ook hier lijkt er geen verband te zijn met de uitbraak van het coronavirus. Die is er wel met de opening van de nieuwe metroverbinding. "Voor de opening van de Hoekse Lijn lag het aantal fietsendiefstallen laag, sinds oktober 2019 is er helaas een stijging van fietsendiefstallen met name rond de metrostations en winkelcentrum Koningshoek", zegt een woordvoerder van de gemeente. Er worden al maatregelen genomen om dit tegen te gaan.

Lees ook: Meer meldingen van overlast in eerste maand coronacrisis

Burgemeesters tevreden

Over het geheel genomen, nam het totaal aantal misdrijven in Westland af. Een beeld dat ook landelijk te zien is Burgemeester Bouke Arends (Westland) is dan ook tevreden: "Het is goed te zien dat de criminaliteitscijfers zo sterk zijn gedaald. Dat geeft de politie ruimte te focussen op het handhaven van de coronaregels. Belangrijk is dat ook jeugd en jongeren zich aan deze regels (blijven) houden."

Hoewel in Maassluis de totale criminaliteitscijfers in vergelijking met vorgaande jaren vrijwel gelijk bleven, heeft ook burgemeester Edo Haan over het algemeen een positief beeld over de criminaliteit tijdens de coronacrisis. Zeker omdat er een daling te zien is bij de high impact crimes zoals woninginbraken. "Natuurlijk is elk misdrijf er één teveel, maar politie en handhaving ervaren dat het beeld op straat erg rustig is. Dat het overgrote deel van de Maassluise bevolking zich aan de noodverordening houdt en zoveel mogelijk thuis blijft voor de eigen veiligheid en die van anderen, zijn we ook erg tevreden mee."

Midden-Delfland en Hoek van Holland

Er is voor dit verhaal ook gekeken naar de cijfers voor de gemeente Midden-Delfland en het dorp Hoek van Holland. Het totaal aantal misdrijven is daar ten opzichte van maart 2019 licht gedaald (Midden-Delfland: van 47 naar 42, Hoek van Holland van 49 naar 42). Omdat het hier echter gaat om zeer beperkte aantallen, is het lastig hier een conclusie uit te trekken.

<>

Klik op de afbeelding om de volledige cijfers te bekijken.



Over deze cijfers

Voor dit verhaal is gebruik gemaakt van de cijfers die de politie verzamelt en publiceert in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze cijfers gaan terug tot 2012. Er is bewust gekozen voor een vergelijking met de maanden maart in voorgaande jaren, omdat sommige vormen van criminaliteit seizoensgebonden zijn.

De cijfers geven een eerste beeld van de impact van de coronacrisis op de criminaliteit. Voor een vollediger beeld zal de ontwikkeling echter over een langere periode moeten worden gevolgd.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.