Archief
Archieffoto minister Carola Schouten

Archieffoto minister Carola Schouten

Voor sierteeltsector en onderdelen voedingstuinbouw 600 miljoen beschikbaar

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft woensdagavond een speciale steunregeling voor de sierteelt en specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw bekendgemaakt. Er komt een omzetschaderegeling ter hoogte van 600 miljoen euro beschikbaar voor de geleden schade als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

De regeling is bestemd voor bedrijven in deze sectoren die te maken hebben met een forse omzetdaling, aldus het ministerie, dat verder opmerkt: "Tegelijkertijd kan de sector een teelt en oogst niet zomaar stilleggen. Daardoor hebben bedrijven te maken met doorlopende vaste lasten, maar ook met doorlopende productiekosten."

Op de vraag welke specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw zijn bedoeld, reageert het ministerie dat het gaat om voedingstuinbouwbedrijven die nagenoeg uitsluitend produceren voor de horeca. Door de sluiting van de horecabedrijven is hun omzet vrijwel helemaal weggevallen. Een uitgesproken voorbeeld hiervan is Koppert Cress in Monster.

Uitgangspunt van de regeling is, dat de eerste 30 procent van de omzetderving voor ondernemers is en de overheid de resterende 70 procent van de schade voor een aanzienlijk deel compenseert. In aanmerking komen ondernemers die in de periode maart, april, mei dit jaar ten opzichte van de gemiddelde omzet in dezelfde periode in de drie voorgaande jaren 2017-2019 een forse omzetderving hebben.

Er volgt op de korte termijn informatie over de nadere uitwerking en de precieze wijze waarop bedrijven zich kunnen aanmelden.

Brief aan Tweede Kamer

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Carola Schouten: "Veel bedrijven in deze sectoren zijn van de een op andere dag geconfronteerd met een acute vraaguitval door het wegvallen van de exportmarkt en het wegvallen van hun grootste binnenlandse afzetmarkt: de horeca."

Zij vervolgt: "Bepaalde sectoren waren niet geholpen met het noodpakket dat het kabinet eerder heeft gepresenteerd. We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden. En er zijn bedrijven die juist in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien. Met deze regelingen stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen." Aldus minister Schouten.

Categorieen:
Monster Economie