Archief

Geen hondenbelasting in Westland, wel hogere lasten

Goed nieuws voor Westlandse hondenbezitters, de voorgenomen hondenbelasting komt er namelijk niet. Maar de leden van Hockeyvereniging Westland zullen iets minder tevreden naar de gemeentelijke begroting kijken, want het college van burgemeester en wethouders heeft besloten geen geld te steken in een nieuw veld. Verder zijn ondernemers vanaf 2020 gemiddeld ruim 250 euro per jaar meer kwijt aan gemeentelijke lasten en burgers betalen zo'n 75 euro meer.

Volgens wethouder Ben van der Stee (financiën), die de begroting vrijdag presenteerde, moet er heel scherp worden gekeken naar waar wel en waar niet geld aan uitgegeven kan worden. De Rijksoverheid geeft in de komende jaren minder geld aan gemeenten dan gedacht. Bovendien stapelen de tekorten rond de jeugdzorg in vrijwel elke gemeente zich op en moet de gemeente zich opmaken voor een grote energietransitie.

De programmabegroting 2020-2023 is sluitend, maar daar heeft het college voor moeten puzzelen. Er dreigde een tekort van zo'n 14 miljoen euro. Dat wordt nu voor het grootste deel weggewerkt door incidentele dekking vanuit reserves en het overschot op de jaarrekening van 2018, in de hoop dat maatregelen in het zogeheten 'sociaal domein' soelaas voor de toekomst bieden, én hogere belastingen en heffingen.

Om toch te kunnen blijven investeren in nieuwe plannen, zullen in de visie van het college bestaande uitgaven moeten worden gestopt of verminderd. B en W heeft daarbij besloten om ook veel aan de gemeenteraad over te laten. Bijvoorbeeld het zoeken naar geld voor nieuwbouw van zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk. Er wordt alleen 250.000 euro uitgetrokken voor planvorming voor het gebied van de Hoge Bomen. Maar daarvan moeten ook de voorbereidingen voor een basisschool in Hoogeland, (Dalton), nieuwbouw voor theater De Naald en het Huis van de Buurt in Poeldijk worden betaald.

Het Naaldwijkse zwembad staat al tijdenlang op de lijst om aangepakt te worden. Maar door de nieuwbouw multifunctioneel te maken, kan het goedkoper, denkt Van der Stee. "De bedoeling is dat we de plannen voor een nieuw zwembad onder meer combineren met een schoolgebouw voor de wijk Hoogeland." Eerder was het nog de bedoeling om in die wijk een tijdelijk schoolgebouw te plaatsen, maar door dat niet te doen, kan worden bespaard.

Het college maakt zelf ook keuzes. Zo wil het minimaal tornen aan het voorzieningenniveau. Zo moeten zwembaden, het theater en bibliotheken openblijven. Er is 620.000 euro voor onderhoud aan De Naald, 91.000 euro voor de Monsterse Noviteit en 50.000 euro voor het Wateringse zwembad De Waterman. Maar voorstellen voor investeringen in accommodaties worden naar de Voorjaarsnota 2020 doorgeschoven.

Er wordt wel fors geïnvesteerd in de nieuwbouw van basisscholen in de gemeente. Bij andere investeringen wordt gekeken voor wie het relevant is. Blijkt een grote groep ervan te kunnen profiteren, zoals bijvoorbeeld het geval is bij wegenonderhoud, dan kan er geld in worden gestoken.