Archief
Bas Booister

Bas Booister

Begroting Westland met ruime meerderheid aangenomen

De begroting 2020-2023 van de gemeente Westland is dinsdagavond aangenomen door een meerderheid van 30 van de 39 raadsleden. Alleen GroenLinks en Westland Verstandig stemden tegen. Die laatste partij kwam met een tegenbegroting, die dus ook door GroenLinks gesteund werd.

De jaarlijkse vergadering wordt door raadsfracties ook altijd aangegrepen om plannen er doorheen te krijgen die niet specifiek in de begroting zijn opgenomen, maar wel gewenst zijn. Hieronder een selectie.

Het dorpsplein voor de kerk in Ter Heijde wordt opnieuw ingericht. De diverse fracties vinden dat het dorp ook een eigen 'dorpscentrum' verdient. Het geld wordt gehaald uit diverse potjes, zoals de reserve voor wegen en uit een potje voor klimaatadaptatiemaatregelen.

De raad vraagt het college verder om rekening te houden met de aanleg van een lightrailverbinding in Westland. Dat is vooral belangrijk als er aan wegen wordt gewerkt door de gemeente of de provincie. Volgens de indienende fracties is zo'n railverbinding namelijk onontkoombaar.

Ook wordt het college opgedragen om te gaan praten met de vastgoed-stichting achter themapark De Westlandse Druif. Een meerderheid van de raad wil graag dat er wordt gezocht naar een andere invulling voor het gebouw, nu is besloten dat het themapark aan het einde van het dit jaar zal sluiten.

Er moet duidelijkere taal gebruikt worden in de communicatie naar inwoners van Westland. Dat stellen diverse raadsfracties. Voor iedereen moet duidelijk zijn wat de gemeente precies wil zeggen. Het voorstel volgt het voorbeeld van de landelijke overheid, waar staatsecretaris Raymond Knops een team van honderd taalexperts heeft aangesteld om de communicatie te verduidelijken en te ontdoen van ambtenarenjargon.

Verder wordt er in samenspraak met MKB Westland gewerkt aan een groenplan voor elke dorpskern. Op die manier hopen zowel de raad als MKB Westland dat de dorpscentra aantrekkelijker worden voor het winkelend publiek en hittestress kan worden tegengegaan.

Categorieen:
Monster Westland Politiek