Archief

Extra huisvesting voor arbeidsmigranten stagneert

Het wil nog steeds niet vlotten met de initiatieven om extra huisvesting voor arbeidsmigranten in Westland te realiseren. Dit kwam woensdagavond tot uiting in een commissievergadering van de gemeenteraad, waarin wethouder Karin Zwinkels met de huidige stand van zaken op de proppen kwam.

Voor geen enkele van de drie locaties waarvoor een informatieavond voor omwonenden werd gehouden, is tot dusver een vergunningaanvraag ingediend. Zo'n aanvraag is nodig om de ambtenaren in staat te stellen de haalbaarheid van een plan in kaart te kunnen brengen. Daarbij gaat het om factoren als onder meer de leefbaarheid in de omgeving en de effecten op het wegverkeer.

De drie gepresenteerde plannen betreffen de locaties aan de Lange Broekweg in Naaldwijk, de Arckelweg in Poeldijk en de Madeweg in Monster.



Tweede spoor: noodhuisvesting

Omdat er zich verder nog geen uitzendbureaus hadden aangediend om tijdelijke huisvesting voor een periode van tien jaar te realiseren, hebben tuindersorganisatie Glastuinbouw Westland en werkgeversorganisatie VNO-NCW al in de lente van dit jaar een brandbrief naar de gemeente gestuurd. Vanwege de toenemende urgentie werd door hen verzocht om op glastuinbouwgrond locaties voor noodhuisvesting voor een periode van maximaal drie jaar te mogen inzetten.

De gemeente reageerde positief. Initiatiefnemers konden zich tot 31 mei aanmelden. Omdat dit tweede spoor minder snel aansloeg dan gehoopt, werd de aanmeldingstermijn verlengd tot 1 oktober.

In antwoord op een vraag van de GBW-fractie bleek woensdagavond dat er dertien locaties zijn getoetst, waarvan er zeven door de gemeente geschikt werden bevonden. Om diverse redenen zijn er van die zeven inmiddels vier afgevallen, waardoor er nu nog drie locaties voor kleinschalige noodhuisvesting actueel zijn. En de einddatum van 1 oktober komt rap dichterbij.

GBW-voorman Remmert Keizer vindt de oogst "wel heel erg triest" en vroeg zich af "of er überhaupt nog wat gerealiseerd gaat worden". Hij verzocht wethouder Zwinkels om dat ongenoegen over te brengen aan Glastuinbouw Westland en VNO-NCW. Zij zegde dit toe en liet blijken de gevoelens van teleurstelling te delen.