Archief

Arbeidsmigranten op Lange Broekweg: "kan het niet, dan kan het niet"

De coalitiepartijen in Westland zijn niet per definitie voor het huisvesten van bijna 300 arbeidsmigranten aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. Als er niets gedaan wordt aan de huidige verkeerssituatie, dan kunnen de partijen niet akkoord gaan.

Zeven van de negen Westlandse fractieleiders kwamen af op een door bewoners georganiseerde discussieavond. Omwonenden van de Lange Broekweg zien helemaal niets in het plan van uitzendbureau Blue Jobcenter om op de renbaan huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren.



Bewoners maken zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid. De smalle Lange Broekweg was in het verleden geregeld het toneel van ongelukken, waarbij auto's in de sloot raakten. Zij houden hun hart vast, als daar nog eens negentig parkeerplaatsen bijkomen.

Ook de aansluiting op de drukke Burgemeester Elsenweg (N213) is niet optimaal, waar het verkeerslicht volgens de omwonenden te snel op rood springt. Bovendien is er maar beperkte opstelruimte voor auto's en vrachtwagens. "Dat verkeerspunt is nu al gevaarlijk en wordt straks veel gevaarlijker, een veelvoud daarvan", laat bewoner Reinier Zuidgeest weten.

Verkeerstellingen

De zorgen over verkeersveiligheid bereikten ook de aanwezige politici. Fractieleiders uit de coalitie konden maandagavond nog niet zeggen of ze voor of tegen het huisvesten van arbeidsmigranten op de genoemde locatie zijn. Sander Zuyderwijk (VVD) wil eerst verkeerstellingen zien die door een onafhankelijke partij zijn gemaakt.

Jenny Vermeer (CDA) en Dave van Koppen (LPF) willen eerst dat de huidige verkeerssituatie op de schop gaat. "Als het kan, dan kan het. En als het niet kan, dan kan het niet", zei Vermeer na afloop. "Kunnen we het veiliger maken, dan moeten we verder kijken. En anders niet." Van Koppen reageert in gelijke bewoordingen. "Als er niks gedaan wordt aan de verkeersveiligheid dan zijn wij op voorhand tegen." Overigens ziet LPF Westland veel meer in kleinschalig huisvesten op het terrein van tuinders.



Oppositie

Bij de aanwezige oppositiepartijen hoeft de gemeente helemaal niet op positief advies te rekenen. Ulbe Spaans van GroenLinks Westland is niet te spreken over de gebrekkige communicatie met omwonenden.

Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland zet vooral vraagtekens bij initiatiefnemer Blue Jobcenter. "Die is niet bezig in de glastuinbouw, maar met inpakwerk. Kijk daarom naar het ABC terrein in Poeldijk, daar moet iets gerealiseerd worden." Ook de eerder genoemde locatie aan de Arckelweg in Poeldijk valt wat Keizer betreft af.

Zodra initiatiefnemer Blue Jobcenter een aanvraag indient bij de gemeente Westland, zal het college van B en W om advies vragen bij de gemeenteraad. Daarna neemt het college een besluit.