Situatie rond Westlands besluit over islamitische school is uniek
Het is nog niet eerder voorgekomen dat een gemeenteraad een uitspraak van de Raad van State negeert om de komst van een basisschool tegen te houden. Dat laat het ministerie van Onderwijs desgevraagd weten. In Westland gebeurde dat dinsdagavond wel.
De drie lokale partijen weigeren om de islamitische basisschool Yunus Emre op te nemen in het Plan van Scholen, omdat ze vinden dat een dergelijke school niet zou helpen bij de integratie van leerlingen die veelal buitenlandse 'roots' hebben. De drie partijen, LPF, GBW en Westland Verstandig hebben de meerderheid in de gemeenteraad.
Burgemeester Arends zei dinsdagavond door de weigering van de lokale partijen niet anders te kunnen dan de minister van Onderwijs te wijzen op zogeheten taakverwaarlozing van de Westlandse gemeenteraad. "Ik heb in mijn functie ook een taak als rijksorgaan", aldus Arends, "en die taak neem ik óók serieus." Het besluit is in strijd met de vrijheid van onderwijs die in de grondwet is vastgelegd.
Gevolg is dat de minister alsnog zelf ervoor kan zorgen dat de school wordt opgenomen in het Plan van Scholen. Hij omzeilt dan de gemeenteraad. Of hij dat gaat doen, kon het ministerie woensdag nog niet vertellen. Tegelijk kan Yunus Emre naar de bestuursrechter stappen en een dwangsom opleggen aan de gemeente.
Bij de scholengemeenschap zijn ze zeer verbaasd over de beslissing van de gemeenteraad. "De meerderheid van die gemeenteraad houdt zich niet aan de grondwet en toont geen respect voor ons rechtssysteem", reageert directeur Abdelsadek Maas, die al contact heeft gezocht met zijn advocaat.