Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Boortoren bij Molenslag Monster tijdelijk stilgelegd

De NAM heeft de boorwerkzaamheden nabij Molenslag in Monster voorlopig stilgelegd. In de afgelopen dagen zijn er zogeheten emissiemetingen geweest, nadat omwonenden gingen klagen over hoofdpijn en misselijkheid. De NAM verwacht de resultaten van de metingen over een paar dagen binnen te krijgen. De toren is daar tijdelijk door de NAM neergezet om een oude gasput te kunnen repareren.

De eerste gezondheidsklachten dateren van een week geleden. Als boosdoener werden rookgassen van de vier generatoren aangewezen. De geur was ook in de omgeving goed waar te nemen. De NAM reageerde hierop door de dieselbrandstof te vervangen door GTL. "Dit is een veel schonere brandstof en onze hoop was dat we hiermee de overlast konden verminderen of zelfs voorkomen", aldus de maatschappij. "De generatoren zijn in goede staat en naar aanleiding van de klachten nogmaals gecontroleerd op de afstelling."

"Helaas hebben buren, vooral van de Aalscholver, in het laatste overleg aangegeven dat de klachten niet zijn weggenomen. Mensen zijn bang voor hun gezondheid en hebben serieuze klachten als hoofdpijn, misselijkheid en last van luchtwegen." Vrijdag is er weer overleg geweest met een vertegenwoordiging van de buren, waarbij duidelijk naar voren is gekomen dat ze erg verontrust zijn over hun gezondheid.

"Wij willen uiteraard graag door met ons project, maar niet tegen elke prijs. We hebben vanmiddag, om circa 17.00 uur, besloten tijdelijk onze werkzaamheden stil te leggen totdat we de resultaten van het emissieonderzoek hebben. Op dat moment weten we precies wat er uit de schoorsteen komt en kan beoordeeld worden of het dusdanig schadelijk is voor de gezondheid", aldus de NAM.

Trillingen

Maar er is meer loos, want er zijn ook gevolgen van de trillingen die optreden bij het boren. Donderdag heeft de NAM meerdere klachten over trillingen en zelfs meldingen van schade binnengekregen. "De heftige trillingen rond de middag werden veroorzaakt door het lostrekken van de binnenbuis", verklaart de NAM.

Net als het geluid worden de trillingen continu gemonitord. "We zijn niet boven de SBR-norm voor trillingen uitgekomen, maar er is wel schade ontstaan", erkent de maatschappij. "We stoppen met het 'trekken' aan buizen, wat trillingen veroorzaakte. We gaan nu een 'agitator' gebruiken, waarbij de trekkracht gehalveerd is vergeleken met de eerdere techniek en de effecten dus ook aanzienlijk zullen verminderen."

Eventuele schade die ontstaat zal NAM uiteraard vergoeden. "We hebben voor het project een 0-meting uitgevoerd, nieuwe schades kunnen eenvoudig met deze gegevens vergeleken worden en worden ruimhartig vergoed", zo belooft de NAM.

Categorieen:
Monster Algemeen