Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

NAM schakelt bij Molenslag over op nieuwe techniek

De Nederlandse Aardolie Maatschappij start naar alle verwachtingen aankomende vrijdag de werkzaamheden bij Molenslag in Monster opnieuw op. Wel wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe techniek, die voor omwonenden minder hinder zal zorgen, zowel op het gebied van trillingen als geluid.

Dat meldt wethouder Gardien in een memo aan de gemeenteraad. De werkzaamheden werden begin vorige week gestaakt, omdat door het boren bij diverse woningen aan de Aalscholver nieuwe scheuren zouden zijn ontstaan.

Nu wordt dus overgeschakeld op het zogenoemde 'millen', beter bekend als frezen of schaven. "Millen is een beproefde methodiek die de NAM langdurig heeft toegepast op een voormalige locatie in Berkel", schrijft de wethouder. "Milling is de technische oplossing met het geringste aantal trillingen en daarmee de laatste methode die nog voorhanden is. Echter, ook millen zal mogelijk hinder veroorzaken vanwege geluid."

Er moet een en ander aangepast worden aan de elektrificatie en de generatoren zullen niet meer nodig zijn. De voorbereidingswerkzaamheden zijn naar verwachting donderdagavond klaar.

"Met de NAM is afgesproken dat de werkzaamheden op dinsdag 27 november met de bewoners worden geëvalueerd. De bewoners kunnen dan een keuze maken uit drie opties ten aanzien van de werktijden en het aantal dagen waarop gewerkt wordt."

Op de voormalige gaswinningslocatie lekt dagelijks een beetje gas en dat moet verholpen worden. Daarvoor moet de NAM de diepte in. De werkzaamheden op de tijdelijke boorlocatie werden 19 oktober ook al stilgelegd nadat er vanuit de buurt klachten waren gekomen over stankoverlast en trillingen.

Categorieen:
Monster Algemeen