'Westland moet met woningen de hoogte in'
Vanwege het ruimtegebrek in Westland zal er meer in de hoogte moeten worden gebouwd dan tot nu toe het geval is geweest. Ook moet worden gekeken naar dubbel grondgebruik, zoals bijvoorbeeld appartementen boven een schoolgebouw. Dat staat in de plannen van het Westlandse college van B en W voor de periode tot 2022, die maandagochtend gepresenteerd zijn.
Bij de groei van het aantal woningen wordt verder gedacht aan het stimuleren van diverse mobiele woonvormen, niet alleen tiny houses maar ook andere "mobiele woonconcepten op tijdelijke locaties: 'oppakbaar' en weer elders te plaatsen", stellen B en W in hun 'WestlandProgramma'.
Statushouders
Het college wil gaan aantonen, dat de aan Westland opgelegde taakstelling voor de huisvesting van statushouders (toegelaten vluchtelingen) te fors is. Die aantallen zijn tot dusver puur gebaseerd op het inwonertal van de gemeente, maar voor Westland zou een uitzondering moeten worden gemaakt. Dit mede vanwege het aantal te huisvesten arbeidsmigranten.
Daartoe worden binnen de gemeente Westland allerlei cijfers verzameld: feiten over onder meer de woningvoorraad, de zogeheten mutatiegraad en de wachttijden van diverse doelgroepen. Deze onderbouwing willen B en W gebruiken als basis voor het zogeheten toezichthoudergesprek met de provincie Zuid-Holland. "Dit combineren wij met een intensief lobbytraject (eventueel via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) om de Huisvestingswet te doen wijzigen", luidt het strijdvaardig.
Heenweg
Komend jaar wordt de mogelijkheid van uitbreiding van de kern Heenweg onder de loep genomen. Er is volgens het college ruimte voor circa 50 woningen. "In de planvorming nemen we ook de wenselijkheid van het initiatief 'fitpark/beweegbox' mee in samenhang met een nieuwe gymzaal. Voor deze gebiedsontwikkeling moet een nieuw bestemmingsplan in procedure worden gebracht", aldus B en W.
Als het gaat om de kwaliteit van de leefomgeving wil het college er de komende jaren voor zorgen dat er meer kwalitatief goed groen komt. In onderzoek zijn mogelijkheden voor de aanleg van tiny forests (kleine bospercelen) nabij de dorpen en ook willen B en W gaan meewerken aan initiatieven voor tijdelijke moestuinen.
Prinsenbos
Het al jaren levende plan om het aan de noordkant van Naaldwijk gelegen Prinsenbos uit te breiden, zou binnen afzienbare tijd werkelijkheid moeten worden. Het gaat om een groengebied aan de zuidwestzijde van het Prinsenbos dat nu nog eigendom is van de NAM. Verder is het de bedoeling om Scouting Naaldwijk aan een onderkomen in dit recreatiegebied te helpen.
Woonlastenstijging
Ten aanzien van de woonlasten wordt aangekondigd dat de afvalstoffenheffing met 5,75 procent zal stijgen en het tarief voor de riolering met 2,4 procent. De onroerendzaakbelasting blijft ongewijzigd. Een en ander betekent volgens het college een gemiddelde woonlastenstijging die beperkt blijft tot de inflatie (2,4 procent), zoals was aangekondigd in het coalitieakkoord.