Archief
Google Streetview

Google Streetview

'Eerst oplossing voor 's-Gravenzanders, dan pas verkoop gemeentewerf'

Er tekent zich in de Westlandse gemeenteraad een meerderheid af die verlangt dat er eerst een alternatief afvalstation in 's-Gravenzande komt, voordat de huidige gemeentewerf aan de achterbuurman wordt verkocht. Dit bleek dinsdagavond uit de opstelling van diverse partijen in een commissievergadering.

De fracties van GBW en Westland Verstandig hebben al moties met genoemde strekking opgesteld voor de komende dinsdagavond te houden raadsvergadering. De dringende uitbreidingswens van het bedrijf BOAL heeft niet alleen de gemeenteraad, maar ook het college van B en W overvallen, zo schetste wethouder Bram Meijer.



Hij en collega Theo Duijvestijn zijn medio vorig jaar bij BOAL op bezoek geweest. Het bedrijf gaf aan, meer ruimte nodig te hebben en te overwegen om die mogelijk buiten het Westland te zoeken. De twee wethouders kaartten dit onderwerp aan bij hun collega Peter Ouwendijk, die over de gemeentelijke accommodaties gaat.

Waar zij dachten aan proces van een jaar of twee, kwam de boel in een stroomversnelling. Als tegemoetkoming werd geopperd, dat er een aantal kantoorunits ten bate van BOAL op het terrein van de gemeentewerf geplaatst kon worden. Verder zou er een aanrijroute over de werf kunnen lopen. Maar al heel snel gaf het bedrijf aan, dat het de gehele locatie wil overnemen.

Voor het blok

Aan de ene kant werd op ambtelijk niveau onderzocht voor hoeveel het complex verkocht zou kunnen worden en tegelijkertijd moest worden onderzocht wat voor consequenties dit zou hebben voor de dienstverlening aan de inwoners die hun groot afval willen brengen op de gemeentewerf. Het eerste pad was sneller afgelopen dan het tweede, verklaarde Ouwendijk. Toen de mogelijke aankoop van de werf onlangs openbaar werd, kwam daarmee de wethouder voor het blok te staan.

Een alternatieve locatie voor groot afval in 's-Gravenzande is niet eenvoudig te realiseren. De werf in Naaldwijk is niet alleen een eind verder rijden, er spelen daar ook allerlei kwesties die om een oplossing schreeuwen. Met name op zaterdagochtenden ontstaan er lange files met bijbehorende wachttijden. Dit betekent ook een bedreiging van de verkeersveiligheid voor fietsers op hun weg naar het sportpark. Daar wil de gemeente een afgescheiden fietspad aanleggen, tegelijk met een herinrichting van het parkeerterrein voor het zwembad.

Maar voor een deel zullen dat zogeheten kosten op sterfhuis zijn, want de dagen van de Naaldwijkse gemeentewerf lijken ook geteld te zijn. De werf is verouderd, de woningbouw rukt op en het is ook een wenslocatie voor een eventueel nieuw zwembad, somde Meijer op.

Kortom een reeks kip-ei-situaties.

Opties

Meijer denkt nu onder meer aan verbetering van de ophaaldienst van groot afval en aan verruiming van de openingstijden van de werf in Naaldwijk. Pieter Varekamp (VVD) vroeg ook om aandacht voor de emotie. Het gaat volgens hem niet alleen om de feitelijke reisafstand. Veel 's-Gravenzanders vinden "dat er al zoveel naar Naaldwijk gaat", voerde Varekamp aan.