Dijkgraaf hengelt opnieuw naar Hoefweg (Schefferkamp)
Paardensportcentrum De Dijkgraaf uit Monster zou alsnog tijdelijk een stal voor 35 paarden willen vestigen op de zogeheten Schefferkamp-locatie aan de Hoefweg in De Lier. Twee jaar geleden bleek dat niet mogelijk, omdat zich daar een glastuinbouwbedrijf wilde vestigen. Echter, wat er met dat plan in de periode sindsdien is gebeurd, is een groot vraagteken.
Het beoogde tuinbouwbedrijf zou moeten komen op de locatie Schefferkamp in combinatie met het naastgelegen terrein van Defensie, dat momenteel onder de hoede van Staatsbosbeheer valt. Met name raadslid Frank Rijneveen (GBW) uitte woensdagavond in een commissievergadering zijn grote verbazing over de 'radiostilte' met betrekking tot het Schefferkamp.
Complexe procedure
Het betrokken terrein is eigendom van de gemeente en daar zit nog riolering en elektriciteitsvoorziening in de grond; dus een stal kan er in een mum van tijd staan, was het betoog van Rijneveen. Wethouder Ouwendijk wees er op, dat een gedeelte van de grond onder Staatsbosbeheer valt en dat daar de bepalingen van de Boswet op van toepassing zijn. "Om er dan één perceel van te maken, is een complexe procedure", verklaarde Ouwendijk. Hij stelde, dat de wens van het tuinbouwbedrijf er nog steeds ligt.
Rijneveen kreeg van de wethouder de toezegging, dat de commissie binnenkort een memo ontvangt over de inspanningen die in de afgelopen anderhalf jaar door de gemeente zijn gepleegd ten aanzien van het Schefferkamp.
Incasso dwangsom en nieuwe opgelegd
De Dijkgraaf had al ruim een jaar geleden weg moeten zijn van de huidige locatie aan Plaats Langeveld in Monster. Om uiteindelijk dat vertrek af te dwingen, heeft de gemeente Westland in februari dit een last onder dwangsom opgelegd.
In een vorige commissievergadering had Peter Duijsens (Westland Verstandig) gevraagd, of het volgens de regelgeving mogelijk de opgelegde last onder dwangsom in te trekken , zodat De Dijkgraaf het geld kan benutten voor een tijdelijke verhuizing.
Volgens Ouwendijk is inmiddels vijf keer vastgesteld dat de activiteiten in Monster niet zijn gestaakt. Daarmee is de maximale dwangsomhoogte bereikt. De gemeente gaat die dwangsom nu invorderen. Aangezien de overtreding nog steeds niet is beëindigd en de omgeving nog altijd overlast ervaart van de bedrijfsactiviteiten, heeft het college afgelopen vrijdag een nieuwe last onder dwangsom opgelegd. In dat besluit heeft De Dijkgraaf vier weken de tijd gekregen de bedrijfsactiviteiten te beëindigen, voordat een nieuwe dwangsom verschuldigd is.