Archief
Screenshot YouTube Eurosport

Screenshot YouTube Eurosport

Zuid-Afrikaanse superster Tatjana Schoenmaker laat Westlandse vader huilen van geluk

Hoewel Kiki Bertens en Rinka Duijndam in Tokio niet in de buurt van een medaille kwamen, was er toch Olympisch succes met een regionaal randje.

Met betraande ogen zag René Schoenmaker hoe zijn Zuid-Afrikaanse dochter Tatjana (24) naar een olympische titel zwom op de 200 meter schoolslag. "Ik ben zó trots op wat ze heeft bereikt en wie ze is als persoon", zegt de Westlandse bloemenhandelaar in gesprek met mediapartner Omroep West.

Na meer dan dertig jaar in Zuid-Afrika te hebben geleefd, woont René Schoenmaker (52) sinds januari met zijn echtgenote Renske in Honselersdijk. Vorige maand zijn ze weer even teruggekeerd, om tijd met hun dochters door te brengen. Op dat moment had René niet kunnen bevroeden dat hij afgelopen maandag op het vliegveld in Johannesburg zou staan om Tatjana te onthalen als olympisch kampioen. En met hem hordes familieleden, vrienden, fans én cameraploegen.

Tatjana Schoenmaker en familie in december 2019 op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.

"Heel emotioneel", noemt hij de hereniging met zijn oudste dochter, die in Tokio twee olympische medailles veroverde: goud op de 200 en zilver op de 100 meter schoolslag. "Je beseft niet wat haar prestaties voor het land betekenen. Er waren meer dan tweeduizend mensen op het vliegveld. Wat we tegen elkaar zeiden toen ik haar weer in mijn armen had? Niet veel. Ik heb alleen gezegd dat ik vreselijk trots ben en dat ik zoveel van haar hou. En dat het zó knap is wat ze heeft gedaan. Haar antwoord was: dank je, papa. Daarna doken de media erbovenop."

Afkomst nooit verloochend

Intussen is René weer thuis in zijn geliefde Westland. Natuurlijk is hij het Nederlands niet verleerd, maar zo nu en dan sluipen er wel Engelse stopwoordjes in. Dan wordt 'dus' vervangen door 'so' en is het 'you know' in plaats van 'weet je'. Hoewel hij in het jaar 1989 vanuit Naaldwijk naar Zuid-Afrika emigreerde, heeft hij zijn afkomst nooit verloochend. "Ik blijf altijd een Westlander", vertelt hij vol trots. "Dit is voor mij een speciale plek. Je komt hier terug en het is gelijk ouwe-jongens-krentenbrood."

Terwijl zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Renske (49) een inburgeringscursus volgt, houdt René zich bezig met het im- en exporteren van bloemen. Dat doet hij al jaren. "Alles behalve rozen, want daar houden ze in Zuid-Afrika niet van." Door de onzekere politieke situatie in de 'Regenboognatie' heeft het echtpaar besloten om naar Nederland te verkassen. Zonder hun dochters Tatjana - afgestudeerd in 'financiële wetenschappen' - en Fabienne (22), die allebei zijn achtergebleven in Little Falls, een wijk in de centraal gelegen plaats Roodepoort.

'Voor altijd onze kampioen'

Dolgraag had het gezin Schoenmaker er bij willen zijn tijdens de Spelen in Tokio. "We hadden overal kaartjes voor, van de series tot aan de finales. Het hotel en de vliegtickets waren al betaald." En dan besluit de Japanse regering in maart vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen geen buitenlands publiek toe te laten. In plaats daarvan wordt het dus een ticket naar Zuid-Afrika, waar Schoenmaker senior zijn oudste dochter één ding voorhoudt: "Jij bent voor altijd onze kampioen."

Die woorden maakt een ontketende Tatjana Schoenmaker méér dan waar. Bij haar olympisch debuut grijpt de schoolslagspecialiste meteen het zilver op de 100 meter. "Dat was al boven verwachting", bekent haar vader. Maar het allermooiste moet nog komen. Tot haar eigen verbazing zwemt ze naar het goud op de 200 meter. Haar tijd (2.18,95) is een verbetering van het acht jaar oude wereldrecord met zestien honderdsten van een seconde.

Vrijwel gelijk na de race krijgen Tatjana en het gezin elkaar via een webcam in het zwembad te zien. Ze kunnen even kort naar elkaar zwaaien, voordat de kersverse olympisch kampioen door moet naar de medailleceremonie. René: "We waren enorm zenuwachtig. Het was zó spannend, ook omdat je er niet bij kunt zijn. Ik ben zó trots op wat ze heeft bereikt en wie ze is als persoon. Mijn borsten zijn zo erg opgeblazen van trotsheid, er is geen deur wijd genoeg om doorheen te kunnen."

Op het erepodium biggelen de waterlanders over haar wangen. Dik 13.500 kilometer verderop huilt ook de rest van het gezin tranen van geluk. "Het was heel erg emotioneel", geeft René toe. "Vooral omdat je die medailles niet zomaar even oppikt. Daar komt minstens twaalf, misschien wel vijftien jaar planning en opoffering bij kijken." Grappend: "Wij hebben die race niet gezwommen, maar ik denk dat we vermoeider waren dan zij."

Hoop geven in zware tijden

Het mislopen van de vorige Spelen (Rio 2016) heeft zijn dochter gemotiveerd om nóg harder te werken, verklaart ze in een speciaal belegde persconferentie op de luchthaven van Johannesburg. "Dat was heel teleurstellend, maar zonder die ervaring zou ik niet zijn waar en wie ik nu ben", stelt ze. "Het is nog niet helemaal tot me doorgedrongen dat ik goud heb gewonnen. Ik hoop dat ik met mijn prestaties mensen hoop heb kunnen geven in deze zware tijden die het land doormaakt."

Tatjana Schoenmaker is nu een absolute superster in Zuid-Afrika. Als enige goudenmedaillewinnaar uit het land tijdens Tokio 2020 wil iedereen wat van haar. "Ze heeft geen benul van wat ze heeft bereikt", aldus haar vader. "Haar account op Instagram is bijna ontploft. Voor de Spelen had ze zo'n zesduizend volgers, nu al meer dan 70.000. Niet normaal. Kranten staan vol met haar, ze heeft op elke voorpagina gestaan. Voordat ze terugkwam, ben ik zelf al een keer of twaalf geïnterviewd. Zuid-Afrika kent haar nu, dat is wel duidelijk."