Archief

Meer aandacht voor erfgoed in het Westland

De gemeente Westland gaat meer aandacht schenken aan het historisch erfgoed in het Westland. De lijst met gemeentelijke monumenten uit 2007 wordt aangepast en uitgebreid met tuinbouwerfgoed en jonge monumenten. Na jaren wordt serieus overwogen om voortaan meer budget aan de monumenten uit te geven.

Bij de vorige opstelling van de gemeentelijke monumentenlijst is geen rekening gehouden met de architectuur uit de naoorlogse opbouwtijd en de periode na 1965. Daardoor bleven interessante gebouwen zoals de Sint Josephkerk, beter bekend als de kolenkit, buiten beeld. Ook is destijds nauwelijks gekeken naar het tuinbouw erfgoed. Op de lijst staan hoofdzakelijk enkele druivenmuren. Andere objecten in het buitengebied zijn of dreigen te worden opgeofferd aan de schaalvergroting in de tuinbouw.

Nieuw beleid

Binnen de gemeente Westland wordt gewerkt aan een nota om het beleid vorm te geven. Hierbij werkt de gemeente Westland sinds enkele jaren samen met de werkgroep erfgoedbescherming Westland, waarin het Genootschap Oud Westland en de historische verenigingen samenwerken. Inzet daarbij is meer aandacht voor het belang van monumenten en het behoud van historische dorpsgezichten en tuinbouwerfgoed.

Een goed beleid voorkomt dat de historische verenigingen in het Westland op het laatste moment worden geconfronteerd met ingrijpende bouwplannen, die het karakter van de dorpskernen aantasten. In de ergste gevallen dreigde zelfs sloop van monumenten zoals de Aloysiusschool in Monster en ruiming en afgraving van de historische RK-begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk. Een speciaal voor het behoud van de RK begraafplaats opgerichte werkgroep is erin geslaagd de verwijdering van de grafzerken en de ruiming al drie jaar tegen te houden.

Aloysiusschool

Bij deze acties was het helaas noodzakelijk om bezwaarschriften bij de gemeente Westland in te dienen. Tegen de weigering van de gemeente Westland om de Aloysiusschool op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen was zelfs de gang naar de bestuursrechter in Den Haag noodzakelijk. Inmiddels is een aangepast bouwplan in procedure gebracht waarin de school grotendeels behouden blijft.

In Kwintsheul hebben inspanningen plaats om van de veiling aan de Bovendijk met haven en het huis van de veilingmeester een monument te maken. Het is het laatste ensemble van een veiling met haven dat nog intact is. De havens zijn overal elders in het Westland gedempt. Alhoewel intact? Enkele jaren geleden liep de overkapping van de veiling door hevige sneeuwval zoveel schade op dat deze bezweek. Het zou mooi zijn als de veiling met herstelde overkapping behouden zou blijven.

Auteur: Frank de Klerk - Genootschap Oud-Westland