Archief
Hans van Buuren

De veilingklok van de Oude Veiling/discotheek Vlietzicht

Vrijwel alle dorpskernen in het Westland hadden vroeger een veiling voor groenten en fruit. Er waren ook zelfs twee bloemenveilingen. Wat is daarvan over?

In 2007 was er sprake van sloopplannen voor het enig overgebleven voormalige veilinggebouw van Maasland. Dat was destijds al jaren in gebruik als discotheek. Vanuit de Maaslandse bevolking rees breed protest. Initiatiefnemer Fokko Abbas verzamelde in korte tijd 2000 handtekeningen. Hij nam het initiatief tot oprichting van de stichting Behoud Oude Veiling Maasland, in januari 2008 opgericht.

De stichting verzocht de gemeente om het pand, dat op een concept gemeentelijke monumentenlijst stond, aan te wijzen als monument. En daarmee het laatste stukje van de roemrijke historie van de Maaslandse Veiling te behouden. Dat verzoek werd afgewezen.

Museum De Schilpen

In 2018 verwierf de gemeente het naastgelegen terrein van de voormalige fustloods en kistenfabriek. Met als doel hier de Maaslandse Poort te ontwikkelen, een idee uit de Gebiedsvisie Midden-Delfland 2025. De stichting Behoud Oude Veiling zag mogelijkheden om in deze ontwikkeling ook het veilinggebouwtje te betrekken. Zij deed wederom een verzoek om aanwijzing tot gemeentelijk monument. Dit werd opnieuw afgewezen, maar de gemeente zegde toe de stichting bij toekomstige plannen te betrekken.
De gemeente onderschreef nu het doel te onderzoeken hoe op deze locatie de relatie met het Maaslandse veilingwezen op een of andere manier zichtbaar gemaakt kan worden.

Een nieuw plan

Onlangs ontving de stichting een uitnodiging van de gemeente Midden-Delfland voor overleg, want Vlietzicht zou worden gesloopt. Het ging de stichting nu vooral om het symbool van de veiling, de oude veilingklok, veilig te stellen. Van de gemeente en de ontwikkelaar kwam alle medewerking voor behoud van de klok! Afspraken werden gemaakt met het sloopbedrijf. Ook zij dachten en hielpen mee om de enorme klok uit het gebouw te krijgen.

De klok is van dik glas, was al beschadigd en hing met lijm aan elkaar. De klok zelf was geheel ingebouwd in een wand. Om het geheel eruit te takelen, moest zelfs een stalen bint doorgeslepen worden. De klok werd met steenwol en houten platen ingepakt, zodat er geen scherfje uit kon vallen. Want ieder verloren scherfje moet later door hars vervangen worden. Maaslandse ondernemers waren spontaan bereid om hulp te bieden in de vorm van steenwol, transport en opslag.

De klok (2,4 meter in het vierkant) ligt nu veilig opgeborgen in afwachting van inspectie door een restaurateur. En uiteindelijk is het de bedoeling om de gerestaureerde klok terug te brengen naar zijn oude locatie.

De Oude Veiling en de klok

In 1906 werd door een aantal Maaslandse tuinders een veilingvereniging voor groenten en fruit opgericht. De eerste veiling vond plaats in wat nu het Wapen van Maeslant aan de Kerkweg is. De jaren daarna werd geveild in een gebouwtje naast het café. Notaris G.P. Valette - veel Maaslanders zullen nog koopaktes hebben met zijn naam erop - kocht een stuk vlietland tussen de Middelvliet en de Noord- of Trekvliet. Bewust en met vooruitziende blik gekocht voor de vestiging van een veiling. In 1916 was het zover: de opening van een heus veilinggebouw! Met een doorvaart dwars door het gebouw, van de ene vliet naar de andere, want veel tuinders kwamen met een veilingschuit.

De koperstribune Museum De Schilpen

Als de schuit binnen lag, zagen aan de ene kant de kooplieden op een tribune de aangeboden waar en aan de andere kant hing de veilingklok. De wijzer van de klok ging van een hoge naar een lage prijs. Op het moment dat de koopman op een knop drukte, stopte de wijzer en ging er een lampje in de klok branden, achter het nummer van de koopman. De partij groente of fruit was verkocht!

Voor de klok gebracht. Museum De Schilpen

De klok bestond uit een grote glazen plaat van 1 cm dik. In het glas zijn de nummers uitgefreesd. De glasplaat is geheel beschilderd. De fabrikant is de firma Van der Hoorn en Wouda, die het patent had op deze klokken. Dit bedrijf vervaardigde gedurende de vorige eeuw waarschijnlijk alle veilingklokken, ook voor visafslagen, in geheel Nederland.

De veiling groeide in de loop der jaren enorm. In 1926 werd de vereniging een coöperatie. De leden van de coöperatie kwamen uit Maasland, Vlaardingen, Maassluis en Rozenburg. De veiling groeide uit tot het economisch tuinbouwhart van Maasland en omstreken! Er werden gebouwen bijgebouwd aan de overzijde van de Middelvliet. Er ging ook veel fruit, appels, peren en aardbeien de handel in. Vandaar de bouw van een grote koelcel.

De schaalvergroting in de tuinbouw werkte uiteindelijk in het nadeel van Maasland. In 1967 eindigde de Maaslandse Veiling. Het gebouw uit 1916 werd in 1970 eigendom van horecaondernemer Droog, die er met succes een discotheek van maakte. Vlietzicht was geboren! Het werd een begrip in de gehele regio en ieder weekend stampvol. Volop disco, waarbij de lichtjes achter de oude veilingklok meedeinden op de maat van de muziek!

Auteur Hans van Buuren, voorzitter van Historische Vereniging Maasland