Archief

Dirk Boers, Westlands spitkampioen

Zoals elke regio kent ook het Westland haar bijzondere tradities. Denk maar eens aan tomatenslag, boegsprietlopen, tandemrace en natuurlijk het varend corso. En laat ik, op de dag van publicatie van dit artikel, de nieuwjaarsduik niet vergeten.

In dit artikel kijken we terug op een traditie uit de jaren '60... de spitwedstrijden.

1962. De gezamenlijke vakgroep Tuinbouw, een in Nederland uniek lichaam, dat de drie Naaldwijkse tuindersbonden van verschillende richtingen overkoepelt en samenbrengt, organiseert binnenkort een wedstrijd, die in Nederland al even uniek is, namelijk een spitwedstrijd.

Het gaat er daarbij niet om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk grond onderste boven te gooien, maar veeleer om een afgebakend stuk van twee roe echt 'netjes' te spitten, zoals men zegt op zijn winters. De Proeftuin in Naaldwijk heeft zijn medewerking toegezegd en zal voor een deskundige jury zorgen. En er zijn natuurlijk prijzen voor de winnaars.

Op de tuin bij het Proefstation.

Eerste spitwedstrijd 3 maart 1962

In deze tijd van mechanisatie was het voor onze oudere tuinders een lust voor het oog om de mooie steken te zien liggen. We weten het wel, tijd en snelheid zijn twee belangrijke factoren ook in de tuinderij van deze dagen, maar wie de mannen zaterdag aan het werk heeft gezien zal moeten erkennen dat hier de tuinbouw, in elk geval een stuk ervan, tot leven kwam. De goede diepte, minstens 12 duim diep, het vlak neerleggen van de steken, het zetten van een goed heitje, het juist hanteren van de sjui; er zijn zoveel factoren voor een goed spitter.

De jury controleert.

Dat een 's-Gravenzander (Dirk Boers) met de eerste prijs ging strijken is niet zo’n groot wonder. Van oudsher weet men daar wel wat spitten is en de oude 'rotten' daar hebben het vak nog niet verleerd.

De dertig spitters van deze middag, winnaar van een prijs of niet, verdienen allemaal een compliment omdat zij bewezen hebben dat ons mooie vak hen na aan het hart ligt.

Links een sjui, rechts de medailles die deelnemers ontvingen. Westlands Museum

Tweede spitwedstrijd 23 maart 1963

De tweede spitwedstrijd zou plaatsvinden op 2 maart 1963, maar is wegens het koude weer uitgesteld naar 23 maart. Aanvang wedstrijd is 14.00 uur. Alle 23 deelnemers krijgen een deelnemersreglement.

De talrijke toeschouwers keken scherp toe en onthielden de deelnemers de nodige opmerkingen niet. Uiteraard werd vooral gelet op het werk van de winnaar van het vorig jaar, de heer Dirk Boers, die dit jaar de fraaie wisselbeker van het gemeentebestuur Naaldwijk moest verdedigen.

Boers was al heel jong als losarbeider in de tuinbouw gaan werken. Lange tijd was hij in dienst bij Dolf van Eendenburg aan de Zwartendijk in Monster en later werkte hij bij het proefstation in Naaldwijk. Ook de jongste deelnemer, de 18-jarige E. van Zanten, streed met veel elan en bewees met het geleverde werk, dat de jeugd in dit werkonderdeel in de tuinbouw niet achter staat.

Aan de spitwedstrijd in 1963 werd ook deelgenomen door Alexander Boers (vader van Dirk), die zijn zoon uitdaagde. "Ik spit je eraf", had hij gezegd, maar dat lukte hem toch niet. Alexander werd tweede en zoon Dirk werd (weer) eerste. Van burgemeester Van Heijst kreeg Dirk de wisselbeker van de gemeente Naaldwijk.

Derde spitwedstrijd 14 maart 1964

De derde spitwedstrijd, waaraan 25 tuinders deelnamen, vond plaats op het bedrijf van Vollebrecht naast het Proefstation. In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden werd tijdens het spitten een draai van 90 graden gemaakt. Men spit een Rijnlandse roede in een draai. De helft van het aantal deelnemers begint met recht spitten, de andere helft met een draai. Verdere aanwijzingen werden aan ieder persoonlijk gegeven door de juryleden; dit omdat het geheel wat ingewikkelder is dan in voorgaande jaren.

Dia van Westlands museum

Onder de bezoekers troffen we burgemeester Van Heijst en dhr. Barendse, voorzitter van Bond Westland. Dirk Boers won weer de eerste prijs, A. Marel won de tweede prijs. De prijs voor de sportiefste spitter ging naar dhr. J. Baljeu. Op de foto zien we Boers (onder) en Baljeu.

De verdiensten van Dirk Boers zijn ook buiten het Westland niet onopgemerkt gebleven. Boers werd gevraagd om een spitdemonstratie en spitwedstrijd te organiseren in Tuil. Bij de spitwedstrijd was hij jurylid. De gebruikte schoppen zijn aangeleverd door een bevriende tuinder uit 's-Gravenzande en het Proefstation.

Vierde spitwedstrijd 13 maart 1965

De spitters van 1965.

Ook in 1965 is er een spitwedstrijd gehouden, ditmaal als sluitstuk van de voorlichtingsavonden glastuinbouw. Aan de wedstrijd nam ook een groep jongeren deel. En hoe hard die jongeren ook hun best deden, het lukte ze niet om Boers te verslaan. Dirk Boers werd voor de vierde keer winnaar. Hij kreeg een wisselbeker.

Vijfde spitwedstrijd 12 maart 1966

Je zou verwachten dat bij de andere deelnemers de moed in de schoenen was gezakt. Maar toch werd er ook in 1966 weer een spitwedstrijd georganiseerd. Dat gebeurde op de tuin van het Proefstation in Naaldwijk. Alle 26 deelnemers hadden een sjui meegebracht met een bladlengte van 30 cm. De spitters moesten weer een oppervlakte van twee Rijnlandse roeden omspitten en vooral de kwaliteit van de draai, de spitdiepte, de ligging en breedte van de steken en vanzelfsprekend de tijdsduur werden gecontroleerd.
De oudste deelnemer was A. van der Marel (67 jaar) en de jongste, J.G. Sta (19 jaar).

De winnaars werden bekend gemaakt op een bijeenkomst in het RK-verenigingsgebouw in de Van der Hoevenstraat. Dirk Boers won (met 101,5 punten) de eerste prijs. Uit handen van ir. M. Jacobs (adjunctdirecteur van de Proeftuin) ontving hij de wisselbeker. De kwaliteit van de spitdraai van Boers was zelfs zo in de smaak gevallen dat hij daar een extra prijs voor krijgt: een kinderfiets.

Eerste bij de junioren werd E. van Zanten. Hij ontving als wisselprijs het schild van de gemeente Naaldwijk en een beker. Tweede werd J.G. Sta.

Vlnr Jacobs, van Zanten, Sta en Boers.

Zesde spitwedstrijd 18 november 1967

In november 1967 vond de zesde, tevens laatste spitwedstrijd plaats. Voor het eerst werd er ditmaal niet buiten gespit maar in een warenhuis op het bedrijf van N.A.P. Barendse, Zuidweg 46.Voor de kijkers is er voldoende ruimte gelaten om deze wedstrijd van zeer nabij te volgen, terwijl er voldoende parkeerruimte in de onmiddellijke omgeving is.

De spitters van 1967.

Dirk Boers won ook deze wedstrijd en werd eigenaar van de tweede gemeentelijke wisselbeker, uitgereikt door wethouder J. Verkade, uit wiens mond werd opgetekend: "Blij dat ondanks de steeds om zich heen grijpende mechanisatie het spitten is overgebleven als een sportieve wedstrijd, waarbij hij graag zou zien dat meer jongeren zich hiervoor interesseerden." De organisator van de spitwedstrijd, dhr. D. van Zanten, werd verrast met een fraaie sigarendoos met zilver beslag. Alsof ze al wisten dat dit laatste was.

Zes spitwedstrijden zijn er gehouden met zes keer Dirk Boers als winnaar. Uit het plakboek van de dochter van Boers bieden wij u nog een laatste blik op de trotse Boers en zijn echtgenote..

Auteur: Jan Buskes - Historisch Archief Westland.I
Met dank aan Gerard Beijer voor de geleverde informatie en onderzoek.