Archief

Streekhistorie: 's-Gravenzande op de schop

In de Nieuwe Westlandsche Courant van 15 augustus 1903 staat het volgende bericht: 't Is zeker jaren geleden, dat er in een zomer zoo druk gebouwd is in onze gemeente als in deze. Behalve een 10-tal nieuwe woningen voor particulieren en eenige verbouwingen zijn nu nog in aanbouw: een villa voor onzen nieuwen burgemeester ( burgemeester H.M.J. van Lennep, aan het begin van de Naaldwijkse weg), een gebouw voor de afdeeling 's-Gravenzande der Evangelische Unie ( het kerkgebouw aan de Langestraat), een bijzondere school van de Ned. Herv. Kerk (de Christelijk Hervormde School aan de Naaldwijkseweg, later de Ds.A.van Geestschool), terwijl aanbesteed is een nieuwe kerk en pastorie voor de Gereformeerde Gemeente alhier ( het kerkgebouw aan de Langestraat). De gemeente krijgt daardoor een geheel ander aanzien.

Bij deze verzuchting van de redacteur van de krant is het niet gebleven. Ook later werd 's-Gravenzande flink onder handen genomen en kwam met name het centrum van het dorp er heel anders uit te zien. In de tweede wereldoorlog werd een flink deel van alle woningen afgebroken op last van de Duitsers. De herbouw daarvan werd na de oorlog ter hand genomen en in later jaren groeide het dorp door woningbouw flink uit.



Winkelcentrum Koningswerf

Ook daarna is er een flinke vernieuwingsdrift van het centrum van 's-Gravenzande. Rond 1975 bouwde men hier het eerste overdekte winkelcentrum van het Westland, waar het prettig winkelen was en waar bij slecht weer binnen allerlei activiteiten plaats konden vinden. Dit winkelcentrum, een initiatief bevorderd door burgemeester Van Prooijen, kreeg de naam "De Koningswerf" . Rond 1994 verdween ons mooie oude beeldbepalende statige postkantoor aan het Vaartplein gebouwd in 1908 en het karakteristieke vooroorlogse politiebureau aan het Markplein, de brandweergarage met slangentoren en het oude zogenaamde BB-gebouwtje. Daarvoor in de plaats kwam een winkelgalerij met bovenwoningen. Rond de eeuwwisseling werd de andere kant van het Vaartplein aangepakt en verdween de burgemeesterswoning schuin tegenover de Gasthuislaan en het eeuwenoude herenhuis met achterliggende fabrieksgebouwen van de Firma G. en P. Boekestein. Daarvoor in de plaats kwam een groot appartementencomplex.



Oude Politiebureau aan het Marktplein

Ook nu ondergaat het centrum van 's-Gravenzande een ware metamorfose. Na jarenlang gesteggel over de bouw van een nieuw winkelcentrum werd in september 2014 begonnen met de sloop van de oude Koningswerf. Na de afbraak lag er aan de zuidkant van het Marktplein op het voormalige terrein van Brinkman een enorme bouwput. Daarop komt een compleet nieuw en wel heel omvangrijk nieuw centrum onder de naam van "Hart van 's-Gravenzande".





Bouwput


Aan de kant van de Pompe van Meerdervoortstraat komen wel twee supermarkten en daarboven 80 tot 100 appartementen en parkeervoorzieningen. Vanaf het Marktplein komt er een nieuwe winkelstraat, de Graaf Willem II-straat (graaf Willem was een zoon van gravin Machteld) met een aftak naar de Langestraat. In deze nieuwe straat zijn een groot aantal winkels gepland. Verder worden de gevels van een aantal panden aan de Langestraat aangepast.

Volgens lovende krantenberichten zal de bouw van het project "Hart van 's-Gravenzande" deze Westlandse kern een nieuw, levendig stadshart met nieuwe winkels naast de bestaande winkels geven! De winkels aan deze nieuwe straat kunnen waarschijnlijk in april/ mei 2017 al in gebruik worden genomen. Of er belangstelling is voor alle in aanbouw zijnde winkels is nog de vraag!

Onlangs berichtte de krant : "Hart van 's-Gravenzande verwelkomt vijftal lokale ondernemers". Bij deze enthousiaste uitspraak van verhuizende winkeliers moet natuurlijk ook bedacht worden dat daardoor helaas ook de nodige gaten zullen vallen in het bestaande winkelbestand!

Auteur: Jan Dahmeijer van de Historische werkgroep Oud 's-Gravenzande