Archief
Livestream Rise 168

Tessa de Kom ondanks financiële uitdaging op weg naar EK kickboksen

Kickbokser Tessa de Kom staat aan de vooravond van het EK in Athene. Begin november staat de meervoudig wereldkampioen lichtgewicht weer in de ring. Maar om in Griekenland te komen, is wel geld nodig. "Als sporters moeten wij zelf alles betalen", vertelt ze in gesprek met WOS Sport.

De Kom begon op haar 16de met kickboksen en vocht haar eerste wedstrijd toen ze net 17 was. Inmiddels, zes jaar later, staat ze aan de top van haar klasse. Ze is in de gewichtsklasse tot 52 kilo inmiddels wereldkampioen bij drie verschillende bonden: Enfusion (2022), Rise (2023) en International Fight Promotion (2024). De mooiste? "Ik denk dat dat toch wel mijn wereldtitel is, die ik in Japan heb gewonnen. Bij de organisatie Rise. Daar ben ik wel het meeste trots op", vertelt ze.

Na haar laatste wereldtitel komt nu dus de strijd om Europees goud. "Het doel is natuurlijk om daar de eerste plaats te behalen." Behalve de gouden plak levert dat nog iets anders moois op. "Als ik in de top vier eindig, dan mag ik volgend jaar naar de World Games in China", aldus De Kom (23).

"De World Games zijn min of meer een soort van alternatieve Olympische Spelen", weet vader John. "Eigenlijk is het voor een sport een van de stappen die genomen moeten worden alvorens ze op de Olympische Spelen echt vertegenwoordigd zijn. Dus er is nu al een soort van acceptatie vanuit het IOC voor kickboksen. Dan horen er een aantal stappen bij en de World Games is daar een van de laatste in."

Zelf betalen

Kickboksen is nu dus nog niet olympisch en daardoor worden Nederlandse sporters ook niet ondersteund door het NOC*NSF. Dat heeft voor De Kom gevolgen. "Het betekent dat wij als sporters alles zelf moeten betalen. Dus niet alleen je vlucht, je hotel, inschrijfgeld, et cetera, maar ook je eigen trainingen. Je krijgt helemaal geen financiële ondersteuning."

De kickbokser kan dus ook niet leven van haar sport. Na vier jaar studeren is ze dan ook op zoek naar een baan. Maar ze probeert ook op andere manieren aan geld te komen. Voor de deelname aan het EK in Athene is bijvoorbeeld een crowdfunding opgezet. "Dit heb ik gedaan met nog twee andere meiden die bij mij in de sportschool trainen. Zij zijn ook onderdeel van het Nederlandse team. Met z'n vieren, inclusief de trainer, hebben we ongeveer 6.000 euro nodig."

Jurysport

Kickboksen is een jurysport en dat is soms wat oneerlijk, vindt ook De Kom. "Af en toe kan het lastig zijn. Het kan zijn dat jij het anders ziet dan een jury. En het kan ook zijn dat een jury vanuit een andere hoek kijkt en dan gewoon een ander beeld heeft. Daardoor ontstaat wel eens onenigheid, maar de jury bepaalt uiteindelijk. Dus je kunt niet zoveel zeggen", vertelt ze. "Dan moet je maar op knock-out winnen, wordt dan gezegd." De Kom zelf won op die manier overigens nog niet. "Maar dat gaat nog wel komen." Verloren op knock-out deed ze overigens ook nog niet.

Beluister het hele gesprek met Tessa de Kom:

Categorieen:
Nieuws Sport Maassluis