Love Your Mind gaat Westlandse jongeren helpen bij mentale problemen
Het in Den Haag gestarte project 'Love Your Mind' komt nu ook naar het Westland. Dit project is bedoeld om jongeren die kampen met mentale problemen te helpen. Deze jongeren kunnen er terecht terwijl ze wachten op professionele hulp.
Veel van deze jongeren staan namelijk lange tijd op wachtlijsten voor een psycholoog. "Ik heb geen exacte cijfers, maar ik weet van wachtlijsten die variëren van een half jaar tot soms wel een jaar", vertelt projectleider Steven van der Knaap. Zijn collega, coördinator Geeta Sewradj, legt uit waarom dit zo problematisch is: "Als je op zo'n wachtlijst terechtkomt en je krijgt geen hulp, kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen." Daarom biedt Love Your Mind deze jongeren een mindmaatje. "Mindmaatjes zijn eigenlijk ervaringsdeskundigen op het gebied van mentale gezondheidsproblematiek, die gekoppeld worden aan deelnemers die op de wachtlijst staan", legt Sewradj uit. Zij begeleidt de mindmaatjes en 'leidt hen op', met de kanttekening dat het geen professionals zijn. Deze mindmaatjes bieden vooral een luisterend oor aan de jongeren.
Mindmaatje zijn
De mindmaatjes volgen wel een soort opleiding bij Sewradj: "Ze krijgen in ieder geval een tweedaagse training van ons, zodat ze de basis meekrijgen." Daarnaast worden er tijdens het traject ook gesprekken en intervisies gepland om de mindmaatjes zo goed mogelijk te ondersteunen. Na de tweedaagse training wordt er een jongere aan het mindmaatje toegewezen. Het mindmaatje en de jongere kunnen zelf bepalen hoe en wanneer ze contact met elkaar willen: "Appen, afspreken, dat mogen ze helemaal zelf invullen. Bij het matchen kijk ik vaak naar hun hobby's, zodat ze iets gemeen hebben", aldus de coördinator. Naast het creëren van deze connecties organiseert Love Your Mind ook af en toe ervaringscafés en weekendactiviteiten waar de jongeren samen met hun mindmaatjes naartoe kunnen gaan. "Dan eten we samen en praten we met elkaar," vertelt Sewradj. Omdat de jongeren waarmee ze werken vaak kwetsbaar zijn, vraagt Love Your Mind voor elk mindmaatje een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. "Die regelen we voor hen, dat hoeven ze niet zelf te doen." De mindmaatjes zijn allemaal vrijwilligers, maar ze krijgen wel een kleine vergoeding.
Waarom is het nodig?
Sewradj ziet dat steeds meer jongeren kampen met depressieve klachten: "Eenzaamheid is natuurlijk een groot probleem, en dat komt voornamelijk door social media." Dit is opvallend, omdat jongeren via sociale media steeds meer van elkaar zien, maar zich toch eenzamer voelen: "Mensen maken moeilijker persoonlijk contact."
Deze jongeren hebben dus hulp nodig, maar ze grijpen die niet altijd aan: "Met een professional praat je niet altijd even makkelijk, omdat er misschien gerichte vragen worden gesteld. Tegen je ouders vertel je ook niet alles, omdat je hen geen pijn wil doen of omdat je het moeilijk vindt", zegt Sewradj. "Daarom is een mindmaatje een goede tussenoplossing."
Nu ook in Westland
Love Your Mind is vorig jaar in Den Haag gestart en helpt inmiddels zo'n tiental jongeren. "Dat lijkt misschien niet heel veel, maar we zijn vorig jaar pas begonnen met het promoten van het project", aldus Sewradj. Sinds maandag 7 oktober is het project ook in het Westland actief, met als doel uiteindelijk de hele regio Haaglanden te bedienen: "Voor nu richten we ons op Haaglanden. Dat is al een grote opgave met zoveel verschillende gemeentes. Maar onze droom is natuurlijk om het uiteindelijk landelijk uit te rollen", zegt projectleider Van der Knaap.
Heb jij depressieve klachten? Zoek hulp door bijvoorbeeld een project als Mindmaatjes. Denk je aan zelfdoding? Praat erover! Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.