Kijken naar plek voor huisarts bij gebiedsontwikkeling en vrijkomende panden
De gemeente Westland gaat zich actief bezighouden met de huisvesting voor huisartsen. Daarom is besloten om bij gebiedsontwikkeling en vrijkomend maatschappelijk vastgoed standaard na te gaan welke maatschappelijke voorzieningen, waaronder huisvesting voor huisartsen, nodig en mogelijk zijn.
Naar aanleiding van twee moties uit de gemeenteraad heeft het college van B en W tevens besloten om intensievere samenwerkingen aan te gaan met als doel om Westland aantrekkelijker te maken voor huisartsen. Die samenwerkingen betreffen zorgverzekeraar DSW en de regionale Zorgorganisatie Eerste Lijn (ZEL).
"De huisartsenzorg moet passen bij de grootte van de gemeente en ook meegroeien. Dat is op dit moment niet het geval. Er is een tekort aan locaties voor huisartsen om zich te vestigen in Westland. Ook voor uitbreiding is vaak geen plek", verklaart het college.
Standaardprocedure
Een concreet resultaat is de volgende werkwijze, die als standaardprocedure bij de afdeling gebiedsontwikkeling is ingevoerd: bij nieuwbouwprojecten van meer dan 100 woningen neemt deze afdeling contact op met het aanspreekpunt voor huisartsen binnen de gemeente. Zij beoordelen vervolgens, in samenspraak met de ZEL, de impact op de huisartsenzorg. Als blijkt dat de druk te hoog wordt, wordt dit direct betrokken in het ontwikkelingsproces.
Bij gebiedsontwikkeling is het verder de standaardprocedure om ruimte vrij te houden voor voorzieningen, maar ook om daar ruimte voor te vragen. "Bij het opstellen van een programma van eisen voor een nieuwbouwwijk kijken wij altijd naar de druk op de voorzieningen (zowel economisch als maatschappelijk als qua infrastructuur en openbaar vervoer)."
Tekort loopt op
De huisartsenzorg staat onder druk. Zorgverzekeraar DSW berekende dat door bevolkingsontwikkelingen het huidige tekort aan huisartsenzorg van 2,1 fte op zal lopen tot 6,4 fte in 2030. Momenteel hanteren 18 van de 25 huisartsenpraktijken al een patiëntenstop. Daarnaast zullen, volgens ZEL, zes huisartsen binnenkort met pensioen gaan, wat het tekort verder vergroot.
Dit tekort komt doordat nieuwe huisartsen geen geschikte huisvesting kunnen vinden en bestaande praktijken niet kunnen uitbreiden. Hierdoor kunnen niet alle inwoners van Westland zich inschrijven bij een huisarts. "Deze ontwikkelingen zijn zorgelijk, omdat het de toegankelijkheid van zorg, vooral voor ouderen, belemmert. Wij vinden het daarom zeer belangrijk om huisartsen te faciliteren bij hun zoektocht naar huisvesting", verklaart het college.
Kansen
Bij de zogeheten Omgevingstafel wordt actief verkend of een bepaalde locatie kansen biedt voor huisartsen om zich te vestigen. Deze werkwijze heeft al geleid tot de realisatie van een huisartsenpraktijk in de Waelpolder ('s-Gravenzande). Daarnaast zijn er op planologisch vlak mogelijkheden gecreëerd voor huisvesting in Wateringen, Westmade Noord (Monster) en Liermolensloot. In Naaldwijk is er ruimte voor de vestiging van een huisartsenpraktijk binnen de nieuwbouwontwikkelingen van Westlandia.