Archief
WOS

WOS

Rob Baan moet tóch anderhalve ton aan belasting betalen over groentelunches

Rob Baan moet vanaf 2022 tóch belasting betalen over de salades, fruitsappen en groentesoepen die hij zijn personeel dagelijks voorschotelt. Eerder dit jaar oordeelde de Hoge Raad dat hij de gezonde lunches 'gratis' mag aanbieden. Maar de belastingwet die sinds 2022 geldt, steekt daar een stokje voor. Hij moet nu alsnog 157.000 euro betalen. Baan: "Ik leg me er niet bij neer."

Van gegrilde pastinaak tot bietensoep en wortelsappen. De bedrijfskantine van Koppert Cress doet er alles aan om het personeel gezond te houden en daarom staat er elke dag een heuse groentelunch op het menu. "Maar de Belastingdienst ziet dat als verkapt loon en daarom moet ik er tachtig procent belasting over betalen", zegt Baan zuchtend.

Baan is het niet met de Belastingdienst eens en stapte in 2021 voor het eerst naar de rechter. Na een aantal verloren rechtszaken oordeelde de Hoge Raad uiteindelijk in mei van dit jaar in het voordeel van Baan. "Het verstrekken van gezonde maaltijden aan personeel kan deel uitmaken van het beleid van een werkgever ter voorkoming van ziekteverzuim", zei de Hoge Raad.

Hoewel Baan in mei door de rechter in het gelijk werd gesteld en het 12-uurtje gratis mag aanbieden, blijkt nu dat in 2022 de wet is gewijzigd, waardoor de gratis groentelunch simpelweg onmogelijk is maakt. "De strekking is heel plat gezegd: voeding hoort niet bij arbeid", legt Baan uit. Hij krijgt nu alsnog een naheffing over de lunch vanaf 2022, die neerkomt op een bedrag van 157.000 euro.

"Never surrender"

Hoewel de directeur van Koppert Cress dol is op groente en fruit, voelt het in dit geval als een hele zure appel waar hij doorheen moet bijten. "Het is alsof iemand bij een WK Nederland-Duitsland zachtjes heeft gezegd: hands mag vanaf nu wel", vergelijkt hij. "En dan wordt een aantal jaar later een afgekeurd doelpunt, gemaakt met hands, toch goedgekeurd."
Baan zou Baan niet zijn als hij het erbij liet zitten. "I never surrender", verklaart hij. "Gezonde medewerkers vormen de kern van een gezond bedrijf. Ik bescherm niet alleen hun linker- en rechtervoet met schoeisel, maar ook hun linker- en rechternier. Ons doel is dat al onze medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen."

'Wetsvoorstel aan het voorbereiden

De directeur van Koppert Cress is van plan opnieuw naar de rechter te stappen. Maar hij wedt op twee paarden. "Daarnaast ben ik met een aantal politici een initiatiefwetsvoorstel aan het voorbereiden om de wet te wijzigen, dat voeding juist wél onderdeel wordt van arbeid."
Baan houdt goede hoop dat er op dit gebied iets gaat veranderen. "Ik krijg veel reacties van mensen die het met mij eens zijn", verklaart hij. "Wat ik doe, is namelijk goed. Ik wil heus wel iets betalen; negen, twaalf of desnoods negentien procent. Maar tachtig procent? Gezonde lunches zouden moeten worden gestimuleerd, krokettenlunches belast."