Delfland intensiveert handhaving: minder waarschuwingen, meer boetes
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de handhaving binnen de glastuinbouw in de afgelopen jaren flink geïntensiveerd. Dat is met name in de eerste acht maanden van dit jaar duidelijk geworden. Er worden minder waarschuwingen uitgedeeld en juist vaker lasten onder dwangsom opgelegd.
Dit blijkt uit een tussentijdse rapportage van de afdeling Toezicht en Handhaving van het waterschap. Van de 74 bezochte bedrijven die tot en met medio september dit jaar een volledige fysieke controle hebben gehad, kregen er 23 een last onder dwangsom opgelegd en twaalf een waarschuwing. In heel 2023 werden 141 bedrijven bezocht en kregen er 25 een last onder dwangsom en 42 een waarschuwing. Bovendien vervolgt Delfland zaken vaker strafrechtelijk.
Delfland begon in 2023 met het zogenoemde 'risicogestuurde toezicht'. Dit is de opvolger van de Gebiedsgerichte Aanpak, waarin Delfland samen met de glastuinbouwsector werkte om waterbewust ondernemen te bevorderen en lekkages naar oppervlaktewater te verminderen. Hoewel de waterkwaliteit tussen 2014 en 2019 verbeterde, blijven bodemlozingen en lekkages een probleem. Daarom zet Delfland sinds 2023 extra in op risicogebieden binnen de sector. "De aanpak bestaat uit meer toezicht op risicovolle activiteiten en probleemlocaties, betere opsporingsmethoden en steviger handhaven, bijvoorbeeld door middel van het direct opleggen van een last onder dwangsom in plaats van eerst waarschuwen", legt dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt uit in een brief aan het algemeen bestuur.
Uit stukken die Delfland onlangs heeft vrijgegeven in het kader van de Wet open overheid (Woo) blijkt dat veel lasten onder dwangsom (vaak van 5.000 euro) worden opgelegd voor het lozen van (verontreinigd) drainwater op het oppervlaktewater. Het grootste deel daarvan is opgelegd aan tuinders uit Westland en Midden-Delfland. Uit de documenten wordt duidelijk dat illegale lozingen vaak ontstaan door gebrekkige systemen en het niet naleven van milieuregels. Defecte recirculatiesystemen, lekkages en onvolledige afdichtingen leiden er vaak toe dat vervuild drain- en percolaatwater ongecontroleerd in het oppervlaktewater belandt.
In verschillende gevallen werden kwekers geïnformeerd over deze overtredingen, waarbij sommigen aangaven niet op de hoogte te zijn van de lozingen. De reacties van de tuinders zijn over het algemeen meewerkend. Na inspecties werd vaak direct ingegrepen om de situatie te herstellen, zoals het beëindigen van ongeoorloofde lozingen en het verhelpen van technische defecten.
Vanaf 2025 meer metingen
Delfland moet vanaf komend jaar nog vaker metingen van de waterkwaliteit uitvoeren. Dit moet de pakkans van tuinders die het oppervlaktewater vervuilen vergroten, zo besloot het algemeen bestuur afgelopen week. De drie partijen die hiertoe met een motie op aanstuurden, brachten in herinnering dat er in de afgelopen twee jaar in totaal 59 normoverschrijdingen zijn waargenomen. Slechts in één geval kon de veroorzaker daadwerkelijk worden opgespoord. Dat was de geruchtmakende kwestie van het verboden middel dichloorvos dat medio augustus tot een golf van publiciteit leidde.