Bijna 12.000 65-plussers in regio lopen verhoogd valrisico
In onze regio hebben naar schatting zo'n 12.000 65-plussers een verhoogd valrisico, een probleem dat naar verwachting alleen maar zal toenemen. Dit blijkt uit cijfers die VeiligheidNL heeft bekendgemaakt aan het begin van de Valpreventieweek, die deze maandag van start is gegaan.
Landelijk gezien werden vorig jaar in totaal 112.000 65-plussers op de spoedeisende hulp behandeld na een val. Dat is een stijging van 17 procent ten opzichte van tien jaar geleden. In onze regio liep in 2022 zo'n 34 procent van alle inwoners van 65 jaar en ouder een verhoogd valrisico. Dit verhoogde valrisico leidde tot naar schatting 12,9 miljoen euro aan zorgkosten. In een prognose loopt dit in 2035 op tot 21,2 miljoen euro.
VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, benadrukt dat iedere val een risico vormt. Want als je eenmaal bent gevallen, is de kans op een volgende val groter. "Vallen is niet normaal en hoort niet bij gezond ouder worden", zegt Wietske Hoekstra, consultant valpreventie bij VeiligheidNL. "Vooral de groep 65- tot 75-jarigen kan actie ondernemen om het risico op een val te verlagen."
Hoekstra wijst op een online valrisicotest, een initiatief dat in samenwerking met het het ministerie van VWS is genomen. Wie een verhoogd valrisico blijkt te lopen, krijgt vervolgens tips om het valrisico te verkleinen. Dat kan bijvoorbeeld een speciale cursus om je evenwicht te trainen zijn. Zo worden bijvoorbeeld de trainingen Westland Blijft Staan en Midden-Delfland Blijft Staan aangeboden en heeft Seniorenwelzijn Maassluis de cursus Thuis Onbezorgd Mobiel. Volgens de doelstelling van het Rijk zouden verspreid over de drie gemeenten bijna 1.100 mensen moeten meedoen aan zo'n training.