Archief
WOS

WOS

Begroting Maassluis: sluitend in 2025, maar zorgen voor jaren daarna

De begroting van de gemeente Maassluis is voor komend jaar sluitend en daarvoor zijn geen extra bezuinigingen nodig. Maar vanaf het 'ravijnjaar' 2026, worden de komende jaren wel flinke uitdagingen verwacht.

Het positieve beeld voor 2025 noemt de gemeente 'een mooi resultaat'. "De inwoners van Maassluis krijgen dan geen extra kosten 'op hun bordje. Daarnaast gaan de investeringen in de stad volop door. Maassluis bouwt aan haar toekomst door verbeteringen in de infrastructuur, vernieuwing van scholen en sportvoorzieningen en we bouwen nog steeds nieuwe woningen', schrijft het stadsbestuur in een persbericht.

Vanaf 2026 staan de financiën echter onder druk. Niet alleen in Maassluis, maar ook in vrijwel alle andere gemeenten. Dat heeft te maken met een verandering van financiering door het Rijk. Gemeenten krijgen daardoor minder geld binnen. 'Maassluis voelt deze financiële druk ook. Daarnaast staat de uitvoeringskracht van de ambtelijke organisatie onder druk mede als gevolg van een krappe arbeidsmarkt, vergrijzing en grote opgaven en ambities', staat in de begroting.

De begroting laat zien dat er vanaf 2026 een tekort wordt verwacht, dat in 2028 tijdelijk afneemt door het uitstellen van bepaalde investeringen. Maar na 2028 zal het tekort oplopen tot naar schatting 4 miljoen euro. "Het tekort lijkt te dalen in 2028, maar dat wordt grotendeels veroorzaakt door de actualisatie van het investeringsprogramma", aldus de gemeente.

Maassluis in balans

Om de structurele tekorten aan te pakken, is Maassluis gestart met het traject Maassluis in Balans. Dit programma moet zorgen voor een evenwicht tussen inkomsten en uitgaven. De gemeenteraad wordt nauw betrokken bij dit proces, waarin de focus ligt op het maken van strategische keuzes over de toekomstige voorzieningen en taken van de gemeente.

De gemeenteraad behandelt de begroting op dinsdag 5 november.