Archief

Natuur in Van Dixhoorndriehoek en Vinetaduin uit balans

Door een te hoge stikstofneerslag is de natuur in de Van Dixhoorndriehoek en het Vinetaduin bij Hoek van Holland uit balans. Dat meldt Stichting Het Zuid-Hollands Landschap donderdag. De stichting gaat daarom de komende maanden maatregelen nemen.

De Van Dixhoorndriehoek en het Vinetaduin met het aangrenzende Vafamil-terrein zijn onderdeel van het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen. De natuur in deze gebieden is bijzonder en daarom worden ze op Europees niveau beschermd. In het gebied komen zeldzame soorten voor zoals bijvoorbeeld de zuidelijke keizerlibel en orchideeën. Maar ook de zandhagedis, de graspieper, de kleine parelmoervlinder, de blauwvleugelsprinkhaan en de rugstreeppad zullen een aantrekkelijke leefomgeving vinden in het gebied. In het verleden kwamen deze hier namelijk veel voor.

Werkzaamheden

Om de populatie van deze soorten weer op te krikken, neemt de stichting verschillende maatregelen. "Het toekomstbeeld is een open duingebied met lage plantengroei zoals mossen en grassen, afgewisseld met lage struiken", zegt zij. Dit probeert het Zuid-Hollands Landschap te bereiken door een deel van de wilgen en duindoorns te verwijderen. Om een deel van het gebied (in het Vinetaduin) worden hekken geplaatst, die zijn bedoeld om de Schotse hooglanders in het gebied te houden. Deze moeten er namelijk voor zorgen dat het gebied open blijft. Het gebied is dan ontoegankelijk voor publiek.

De werkzaamheden beginnen binnenkort en duren tot het najaar van 2025. Volgens de stichting kunnen mensen nog steeds gebruik blijven maken van de paden en blijven de aanrijroutes hetzelfde. Wel kunnen bezoekers overlast ervaren van het werkverkeer en eventueel geluidsoverlast.